Luukku 18: Puolukka-marenkitartaletit

18. 12. 2016
Kirpeän puolukan ja marengin yhdistelmä on täydellisen herkullinen. Tämä raikas ja juhlava jälkiruoka kruunaa jouluaterian.

puolukka-marenkitartaletit

Pieniin tartalettivuokiin tehdyt puolukka-marenkipiiraat sopivat erityisesti aikuiseen makuun. Piparkakkupohjaan yhdistetty voimakas puolukkakreemi ja marenkihuntu ovat loistava päätös aterialle. Hieman vaivannäköä vaativien tartalettien työvaiheet voit jakaa parille päivälle. Täytteen voit tehdä valmiiksi jo muutamaa päivää ennen tarjoilua, jos säilytät sen tiiviissä purkissa jääkaapissa. Tartaletit voi täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, mutta marenki olisi parasta tarjoilla valmistuspäivänä, tosin kyllä se syöntikunnossa on vielä seuraavanakin.

puolukka-marenkitartaletit2puolukka-marenkitartaletit3

Puolukka-marenkitartaletit
6 kpl   |   yli 60 min   |   keskitaso

Pohja
200 g piparkakkuja
75 g voita

Murskaa keksit pohjaa varten. Sulata voi ja sekoita keksimurskaan. Jaa pohja kuuteen pieneen (halk. 10 cm) tai yhteen suureen irtopohjaiseen tartaletti vuokaan. Painele pohja tiiviisti vuokien pohjalle ja reunoille. Laita pohjat kylmään täytteen valmistuksen ajaksi.

Täyte
5 dl puolukoita
½ tl kanelia
3 keltuaista
¾ dl sokeria
100 g voita

Soseuta puolukat ja paseeraa siivilän läpi puhtaaseen kulhoon. Mittaa noin 1½ dl siivilöityä sosetta ja kaneli kattilaan. Kuumenna sose. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti yhteen. Kaada puolet kuumasta puolukkasoseesta keltuaisten joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada koko seos takaisin kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu selvästi. Siivilöi puhtaaseen kulhoon. Lisää voi ja sekoittele, kunnes voi on kokonaan sulanut. Kaada täyte pohjien päälle ja anna jähmettyä kylmässä vähintään kolme tuntia. Irrota tartaletit varovasti vuoistaan.

Kuorrute
4 valkuaista
2 dl sokeria

Valmista kuorrute mittaamalla valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen, niin ettei vesi osu kulhon pohjaan. Vatkaa valkuaisia vesihauteessa, kunnes sen lämpötila on noin 65 astetta. Jos et omista sokerilämpömittaria voit kokeilla hieroa vaahtoa sormien välissä. Se on valmista, kun kaikki sokerikiteet ovat sulaneet ja vaahto tuntuu sileältä. Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi.

Siirrä vaahto pursotinpussiin ja pursota tartalettien päälle. Ruskista marenkia kaasupolttimella.

Ohje on kirjasta Makeaa marjoista ja hedelmistä.

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia