Vadelma-browniekakku

Vadelma-browniekakku

08. 03. 2018
Suklaista brownieta ja vadelmaista marenkikreemiä, mikä taivaallinen yhdistelmä!

Hyvää naistenpäivää! Tänään herkutellaan ja mikäs herkku olisikaan naistenpäivään sopivampi kuin suklaa. Ihan pelkällä suklaalla ei tarvitse jaksaa, sillä tämä kakku sisältää myös reilusti kotimaisia vadelmia (kaikki ravintoarvot siis kunnossa).

Kakku on hieman haastava ja sen leipominen vie hieman aikaa. Lopputulos on kuitenkin vaivan arvoinen. Haastavin vaihe on marenkikreemin valmistus. Marenkikreemi on lämpötilaherkkää ja se saattaa juoksettua helposti. Jos näin käy niin ei hätää, kreemi on helppo korjata. Juoksettuneeseen kreemiin auttaa usein jo sen vatkaaminen kovalla teholla. Jos kuitenkin epäilet, että lisäsit voin liian lämpimään marenkimassaan ja se pääsi sulamaan, laita kreemi jääkaappiin 15 minuutiksi ja vatkaa sitten kovalla teholla, kunnes kreemi on tasaista. Usein myös liian kylmät vadelmat saavat massan juoksettumaan (älä käytä jäisiä tai edes jääkaappikylmiä vadelmia), tämä korjaantuu kuitenkin joko vatkaamalla tai käyttämällä vatkauskulho pikaisesti lämminvesihauteessa.

Ohjeen tein viime vuonna Herkkuleivonta-lehen helppo ja haastava juttuun. Helppona kakkuna oli hävettävän helppo ja silti niin ihana 15 minuutin juustokakkuni, silloin vadelmaisena versiona.

Vadelma-browniekakku

10 annosta / yli 60 min / haastava

Ainesosat

Pohja

  • 200 g tummaa suklaata
  • 200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl fariinisokeria
  • 4 munaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1½ tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria

Täyte

  • 5 valkuaista
  • 2½ dl erikoishienoa sokeria
  • 250 g voita
  • 150 g kotimaisia vadelmia

Kuorrute

  • 70 g tummaa suklaata
  • 35 g voita

Koristelu

  • 2 valkuaista
  • 1 dl erikoishienoa sokeria
  • vadelmia
  • suklaakonvehteja

Ohjeet

Kuumenna uuni 175 °C:seen. Vuoraa neljä irtopohjavuokaa (halk. 15 cm) leivinpaperilla (voit myös halutessasi paistaa pohjan syvällä uunipellillä ja leikata paiston jälkeen osiin).

Aloita pohjan valmistus sulattamalla suklaa ja voi. Vaahdota munat ja sokerit kevyesti vaahdoksi. Sekoita joukkoon suklaa-voiseos. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen ja kääntele taikinan joukkoon. Jaa taikina esivalmisteltuihin vuokiin ja paista noin 25 minuuttia. Pohjien tulee olla keskeltä vielä hieman pehmeitä, mutta reunoilta paistuneita. Jäähdytä pohjat kunnolla ja irrota vuoistaan.

Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen täytteen valmistusta. Paseeraa vadelmat siivilän läpi ja jätä odottamaan. Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen, niin ettei vesi osu kulhon pohjaan. Vatkaa valkuaisia, kunnes niiden lämpötila on noin 65 astetta. Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi. Lisää huoneenlämpöinen voi pieninä kuutioina koko ajan vatkaten. Vatkaa sileäksi ja lisää vadelmasose. Jos seos muuttuu vetiseksi, laita se 15 minuutiksi jääkaappiin ja vatkaa sen jälkeen kovalla teholla, kunnes saat paksua vaahtoa.

Aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle. Levitä pohjalle täytettä ja nosta päälle seuraava pohja. Toista, kunnes kaikki pohjat on käytetty. Kuorruta kakku lopulla täytteellä ja laita kylmään vähintää 15 minuutiksi.

Sulata kuorrutetta varten voi ja suklaa. Kaada kuorrute kakun päälle. Kuorrutteen tulisi olla noin 31 asteista, jotta se jähmettyy kauniisti.

Valmista koristelua varten marenki kuten täytteessä, mutta jätä voi ja vadelmat pois. Lusikoi marenki osittain kakun päälle. Viimeistele kakku vadelmilla ja suklaakonvehdeilla.

Kategoriat

Täytekakut

Avainsanat

brownie

Kommentit(8)

  
  • Jaana sanoo:

    Hei! Voiko kakun tehdä 1,5-kertaisena? Minkä kokoinen vuoka silloin olisi hyvä?

  • katja sanoo:

    heips,pystyykö tota brownie kakkua pakastamaan? aattelin et ois kiva tehä joululahjaksi semmosia pikkusia kakkuja

    • Hei Katja! Kaikki tämän kakun ainesosat pitäisi olla hyvin pakastuvia. Muista vain suojata kakun hyvin, sillä kreemi imee helposti itseensä vieraita makuja ja hajuja.

  • Tita sanoo:

    Kylläpä näyttää ihanalta! vadelma ja suklaa ovat vaan niin täydellinen makupari.

  • Niin täydellisen näköinen kakku, kuten sun kakut aina! ♥

    • Liisa sanoo:

      Voi Kiitos Tiia! Tässä onnistui kyllä noi valumat kivasti, olen myös ihan rakastunut tuohon sveitsiläiseen marenkiin. Sen kanssa saa olla sopivasti suuripiirteinen ja lopputulos on silti näyttävä 😀

Samankaltaisia kirjoituksia