Piparijuustokakku

Piparijuustokakku

12. 11. 2013
Jouluksi on ihana kehitellä uusia jälkiruokia ja aloitankin jo hyvissä ajoin suunnittelemaan ja kokeilemaan erilaisia joululeivonnaisia. Meillä joulun perinteisiin kuuluuvat tietenkin taatelikakku, tähtipullat sekä perinteiset piparit ja tähtitortut, joiden lisäksi joka joulu pitää joku uusi jälkiruokakin pöytään mahduttaa. Tämä kokeilu on jo parin vuoden takaa, kun olin juuri innostunut uunijuustokakuista. Tuo täyteläinen juustotäyte sopi mielestäni mainiosti pipareiden makuun ja puolukat antoivat ihanaa kirpakkuutta.

Tämä sopii loistavasti joulun kahvipöytään tai vaikka ystävien kanssa vietetyn glögihetken kruunaajaksi. Osa joulun herkuista onkin mielestäni ihana nautiskella jo ennen varsinaisia pyhiä. Näin pääsee mukavasti virittäytymään joulun tunnelmaan, eikä juhlapyhinä ole enää pakko ahtaa itseensä ihan joka sorttia.

Pohja

175 g Piparkakkuja

75 g voita

Täyte

600 g maustamatonta tuorejuustoa

60 g smetanaa

2 tl kanelia

0,5 tl neilikkaa

0,5 tl inkivääriä

0,5 tl kardemummaa

hyppysellinen pomeranssin kuorta (voit myös korvata mausteet piparkakkumausteseoksella)

1 dl sokeria

3 kananmunaa

1 dl puolukoita

Vuoraa 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat hyvin. Murenna keksit ja nypi voi joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan.

Sekoita  tuorejuusto, smetana, mausteet ja sokeri tasaiseksi massaksi, lisää kananmunat yksi kerrallaan, älä kuitenkaan vatkaa seosta liikaa. Aseta vuoka vesihauteeseen (esimerkiksi syvälle pellille tai paistovuokaan). Vesihauteeseen laitettaessa irtopohjavuoka on hyvä vuorata ulkopuolelta foliolla ettei vesi pääse vuoan sisään.

Kaada seos pohjan päälle ja paista 160*c uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes pinta on saanut vähän väriä. Anna jäähtyä hetki uunissa, luukku raollaan. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja laita jääkaappiin asettumaan, mielellään seuraavaan päivään asti.

Kategoriat

Juustokakut

Kommentit(10)

  
  • Satu sanoo:

    Hei!
    Mielestäni kakku onnistui ihan hyvin. Ehkä vähän painui kasaan uunissa ja ei ollut niin paksu kuin oletin, mutta maku oli hyvä. Vieraille ainakin maistui. Pistin vielä osan pakkaseen ja sieltä kakku on jo hävinnyt.
    Nyt kun on jo vähän aikaa kulunut en ihan tarkalleen muista, mitä kakkuun omia lisäyksiä laitoin, mutta korvasin siis täytteen 2 prk piparirahkaa ja 200 g tuorejuustoa. Piparinmakua oli riittävästi piparirahkasta ja pohjasta. Kiitos ohjeesta!

    • Liisa sanoo:

      Kiva kuulla, täytyy itsekin kokeilla joskus noita maustettuja rahkoja.

  • Satu sanoo:

    Löysin reseptisi kun etsin mitä voisin tehdä piparirahkasta. Mitä luulet toimiiko resepti, jos korvaan tuorejuuston niin että laitan 2 prk piparirahkaa (yht. 400 g) ja maustamatonta tuorejuustoa 200 g? Smetana on ilmeisesti reseptissäsi tuomassa täyteläisyyttä. Sen sijaan voisi laittaa vähän kermaa. Puolukoista kun tulee happoa. Mausteet ajattelin jättää pois. Huomenna kokeilen. Katsotaan mitä tuli.

    • Liisa sanoo:

      Heippa! Pahoittelen että vastaaminen kesti. Tuo tuorejuuston vaihtaminen rahkaan muuttaa kakun rakennetta, koska rasvan määrä vähenee niin paljon. Rahkakakut on ihan oma lukunsa, hyviä kyllä nekin ja tuo piparirahka varmasti sopii oikein hyvin. Silloin toki kannattaa mausteet jättää pois tai ainakin vähentää, koska rahka on jo maustettu jotakuinkin samoilla mausteilla. Mitenhän kokeilusi onnistui?

  • Liisa sanoo:

    Hei Anni! Hyvä kun kysyit, täytyi itsekin tarkistella reseptiä ja tuo puolukoiden lisääminen oli tosiaan unohtunut siitä kokonaan. Lopussa ne kannattaa lisätä, korjaan sen reseptiin pikimmiten.

    Tuo vesihauteeseen laittaminen on ehkä ilmaistu vähän epäselvästi, tarkoitus ei ole siis käyttää pelkkää pohjaa siinä, vaan koko kakku paistetaan siinä. Se kypsentää kakun tasaisemmin ja estää pinnan halkeilun, myös rakenne on hieman samenttisempi. Kakun voi kuitenkin hyvin paistaa myös suoraan uunissa.

    Kiva jos maku miellytti, tuota puolukan määrää voi toki halutessaan lisätä ihan oman maun mukaan, itse halusin vain sattumia raikastamaan kakkua.

  • Anni sanoo:

    Hei,

    Herkulliselta vaikuttaa tämä kakku. Ohjeesta jäi kuitenkin pari asiaa epäselväksi:

    – Osaatko sanoa, mitä hyötyä pohjan vesihauteessa käyttämisestä on? Päättelimme mieheni kanssa, että tarkoitus on esilämmittää pohjaa ennen sen laittamista uuniin (mikäli siis kyse on lämpimästä vesihauteesta, sitäkään ei ole sanottu), mutta miksi sitten pohja laitetaan ensin jääkaappiin kylmenemään? Oikaisin vähän ja jätin pohjan odottelemaan huoneenlämpöön täytteen valmistumisen ajaksi, siinähän ei edes mene kovin kauan, eli en usko, että pohjalle juuri mitään edes tapahtuisi siellä jääkaapissa tai vesihauteessa.

    – Missä vaiheessa puolukat päätyvät täytteeseen? Niitä ei missään vaiheessa käsketä lisäämään, ellei niitä sitten lasketa mausteiksi, mutta kuvan perusteella niitä kuitenkin on myös itse täytteessä eikä vain koristeena pinnalla. Lisäsin ne täytteeseen viimeisenä. Täytteestä tuli herkullista, mutta minusta puolukkaa voisi kyllä olla enemmänkin.

  • Elina sanoo:

    Hei,
    osaatko yhtäkkiseltään sanoa, paljonko uskaltaisi laittaa piparkakkumaustetta noiden yksittäisten mausteiden sijaan? Nimim. aloittelija.. 🙂

    • Liisa sanoo:

      Hei Elina! Piparkakkumaustetta voi käyttää noin ruokalusikallisen verran. Jos kanelia löytyy kaapista sitä voi vielä laittaa 1 tl mausteseoksen lisäksi.

  • Liisa sanoo:

    Kiitos Tita! Suosittelen kokeilemaan, meillä tämä katosi hyvin nopeasti, vaikka onkin hyvin täyteläistä.

  • Tita sanoo:

    Tämä kuulostaa ihanalta! Taidanpa jouluksi kokeilla. Piparkakut kuuluvat jouluun ja kun tekee niiden makuisen juustokakun — nam. Hyvää varmasti sekä kahvin että glögin kera.

Samankaltaisia kirjoituksia