Pikkuleivät

07. 08. 2014
Tänään Koko Suomi leipoo-ohjelmassa leivottiin pikkuleipiä. Ei nyt ihan sen seitsemää sorttia, mutta kolmea ja onhan sekin aika hyvin. Harvemmin tulee kotona leivottua muuta kun cookieseja, joten hauskaa vaihtelua tuli taas leivontaan.

pikkuleivatpikkuleivat2pikkuleivat3

Ajattelin ottaa teemaksi lasten lempiherkut ja suunnittelin tekeväni karkkicookieseja, lakritsiviipalepikkuleipiä ja täytettyjä kauralastuja. Kaupasta ei tällä kertaa löytynytkään M&M-karkkeja, eikä edes mitään vastinetta niille, joten jouduin tyytymään perussuklaahippukekseihin korvaamalla karkit murskatulla levysuklaalla.

Eipä tämä leivonta muutenkaan mennyt ihan niinku Strömsössä; viime päivien mukava lämpö ja kosteus tekivät kauralastuista ja cookieseista vähemmän rapeita ja enemmän sitkeitä. Ja ne täytetyt kauralastut??? Teoriassa ihan kiva idea, mutta ainakaan pitkää säilytystä ei voi suositella, täyte kun notkistaa lastut aika pikaisesti. Jonin mielestä ne olivat kuitenkin ihan parhaita, rapeus ja valkosuklaisuus oli erityisen kiiteltyjä ominaisuuksia.

pikkuleivat5pikkuleivat6

Lakritsikeksit: (alkuperäinen ohje leivotaan 3/2013)

  • 100 g voita
  • 0,75 dl sokeria
  • 1 rkl vaaleaa siirappia
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl lakritsijauhetta (esim. urtekram)
  • 2,5 dl vehnäjauhoja

Koristeluun:

  • 50 g tummaa suklaata

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, sekä siirappi kevyesti vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina kahtia ja pyörittele palat pellin pituiseksi pötköksi. Nosta pötköt pellille ja painele sormin tai haarukalla hieman ohuemmaksi. Tangot leviävät uunissa, joten jätä niiden väliin reilusti tilaa. Paista tankoja noin 15-20 minuuttia. Anna tankojen jäähtyä hieman ja leikkaa ne viistosti paloiksi. Sulata suklaa ja pursota raidoiksi keksien pinnalle.

Kauralastukeksien ohjeen otin valiolta, olen käyttänyt sitä muutaman kerran ja sillä saa juuri sopivan rapeita ja herkullisia keksejä. Täytteeksi tein valkosuklaaganachen, ehkä vähän liiankin makea yhdistelmä. Tosin kohdeyleisölle kelpasi paremmin kun hyvin.

Valkosuklaaganache:

  • 200 g valkosuklaata
  • 1 dl kermaa

Lämmitä kerma ja kaada se paloitellun valkosuklaan päälle. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä kylmäksi. Vatkaa jäähtynyt seos kuohkeaksi. Jos seos ei vatkaudu siirrä se hetkeksi kylmään ja vatkaa uudelleen. Laita ganache pursotinpussiin ja pursota kauralastulle, paina toinen lastu varovasti täytteen päälle. Jos ganache on vatkaamisen jälkeenkin vielä juoksevaa, voit laittaa sen pursotinpussissa jääkaappiin jähmettymään.

pikkuleivat4

Kategoriat

Keksit

Kommentit(1)

  

Samankaltaisia kirjoituksia