Ajattelin ottaa teemaksi lasten lempiherkut ja suunnittelin tekeväni karkkicookieseja, lakritsiviipalepikkuleipiä ja täytettyjä kauralastuja. Kaupasta ei tällä kertaa löytynytkään M&M-karkkeja, eikä edes mitään vastinetta niille, joten jouduin tyytymään perussuklaahippukekseihin korvaamalla karkit murskatulla levysuklaalla.
Eipä tämä leivonta muutenkaan mennyt ihan niinku Strömsössä; viime päivien mukava lämpö ja kosteus tekivät kauralastuista ja cookieseista vähemmän rapeita ja enemmän sitkeitä. Ja ne täytetyt kauralastut??? Teoriassa ihan kiva idea, mutta ainakaan pitkää säilytystä ei voi suositella, täyte kun notkistaa lastut aika pikaisesti. Jonin mielestä ne olivat kuitenkin ihan parhaita, rapeus ja valkosuklaisuus oli erityisen kiiteltyjä ominaisuuksia.
Lakritsikeksit: (alkuperäinen ohje leivotaan 3/2013)
- 100 g voita
- 0,75 dl sokeria
- 1 rkl vaaleaa siirappia
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 rkl lakritsijauhetta (esim. urtekram)
- 2,5 dl vehnäjauhoja
Koristeluun:
- 50 g tummaa suklaata
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, sekä siirappi kevyesti vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina kahtia ja pyörittele palat pellin pituiseksi pötköksi. Nosta pötköt pellille ja painele sormin tai haarukalla hieman ohuemmaksi. Tangot leviävät uunissa, joten jätä niiden väliin reilusti tilaa. Paista tankoja noin 15-20 minuuttia. Anna tankojen jäähtyä hieman ja leikkaa ne viistosti paloiksi. Sulata suklaa ja pursota raidoiksi keksien pinnalle.
Kauralastukeksien ohjeen otin valiolta, olen käyttänyt sitä muutaman kerran ja sillä saa juuri sopivan rapeita ja herkullisia keksejä. Täytteeksi tein valkosuklaaganachen, ehkä vähän liiankin makea yhdistelmä. Tosin kohdeyleisölle kelpasi paremmin kun hyvin.
Valkosuklaaganache:
- 200 g valkosuklaata
- 1 dl kermaa
Lämmitä kerma ja kaada se paloitellun valkosuklaan päälle. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä kylmäksi. Vatkaa jäähtynyt seos kuohkeaksi. Jos seos ei vatkaudu siirrä se hetkeksi kylmään ja vatkaa uudelleen. Laita ganache pursotinpussiin ja pursota kauralastulle, paina toinen lastu varovasti täytteen päälle. Jos ganache on vatkaamisen jälkeenkin vielä juoksevaa, voit laittaa sen pursotinpussissa jääkaappiin jähmettymään.
On varmaan ollut tosi hyviä! Kyllä Joni tietää…..