Oopperakakku

29. 10. 2014
Oopperakakku, eli "Gateau Opera", on perinteinen ranskalainen kakku, jossa kahvisiirapilla kostutettu mantelipohja täytetään tuhdilla mokkakreemillä ja suklaaganachella. Vaikka kakku on aivan ihana itsessään päätin tuunata reunat vielä herkullisen rouskuvalla mantelikrokantilla.

oopperakakku

Tätä kakkua tein muutama viikko sitten esitetyssä Koko Suomi leipoo-ohjelmassakin ja se sai kehuja myös tuomareilta. Kakku tuntui kelpaavan myös kuvausryhmälle, sillä se katosi alta kahden minuutin, kun lupa syödä oli annettu.

Täytyy sanoa, että minulla on usein niin kiire kokeilla kaikkea uutta, etten kovin monesti yleensä leivo samoja leivonnaisia. Tämä kakku nousi kuitenkin äitini suosikiksi kisan harjoitteluvaiheessa ja halusin yllättää hänet synttäripäivänä. Kakku on vähän työläs, mutta vaivannäkö kannattaa.

Oopperakakku

Kahvisiirappi:
150 g sokeria
1 dl vettä
30 g pikakahvijauhetta

Sekoita kaikki aineet kattilassa ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes siirappi paksunee selvästi. Jäähdytä.

Pohja:
45 g voita
4 kananmunaa
150 g tomusokeria
150 g mantelijauhetta
60 g vehnäjauhoja
4 kananmunan valkuaista
40 g erikoishienoa sokeria

+ 50 g tummaa suklaata pohjan voiteluun

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa kaksi uunipeltiä leivinpaperilla. Sulata voi ja jätä odottamaan. Vatkaa kananmunat ilmavaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään tomusokeri, mantelijauhe ja vehnäjauhot. Kääntele jauhoseos munavaahtoon. Lisää sulatettu voi. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Lisää joukkoon sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Kääntele valkuaisvaahto kahdessa erässä muun taikinan joukkoon. Levitä taikina tasaisesti kahdelle pellille ja paista noin 7 minuuttia tai kunnes pinta saa hieman väriä.

oopperakakku3

 

Kostutusliemi
150 ml vettä
150 g sokeria
1.5 rkl kahvisiirappi

Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Kuumenna sekoitellen kunnes sokeri sulaa. Siirrä jäähtymään.

Suklaaganache:
320 g tummaa suklaata
240 ml kermaa
25 g voita

Paloittele suklaa ja voi kulhoon. Lämmitä kerma kuumaksi ja kaada suklaan ja voin päälle. Sekoita kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista. Laita jääkaappiin odottamaan.

Mokkakreemi:
240 g sokeria
3 rkl vettä
4 keltuaista
400 g huoneenlämpöistä voita
2.5-3,5 rkl kahvisiirappia

Paloittele voi kuutioiksi. Sekoita sokeri ja vesi kattilassa. Kuumenna sokeri 120 asteeseen. Pyyhi välillä kattilan reunoja veteen kostutetulla pullasudilla, jottei sokeri kristallisoidu. Vatkaa sillä välin keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi. Kaada kuuma sokeri varovasti keltuaisten sekaan koko ajan vatkaten.
Vatkaa seos huoneenlämpöiseksi (n.10 minuuttia) Lisää kuutioitu voi pienissä erissä. Mausta kahvisiirapilla ja vatkaa tasaiseksi.

Mantelikrokantti:
100g kuorellisia manteleita
100 g sokeria

Valmista mantelikrokantti paahtamalla ensin manteleita pannulla. Lisää sokeri ja anna sulaa. Kun sokeri on saanut hieman väriä kaada seos leivinpaperin päälle jäähtymään. Murskaa kovettunut krokantti yleiskoneella murusiksi.

Kakun kasaaminen: Ota 20 cm kakkuvuualla kakkupohjista neljä ympyrää. Voitele pohjien toinen puoli sulalla suklaalla. Käytä kasaamisessa apuna irtopohjavuuan reunusta ja aloita laittamalla ensimmäinen pohja suklaapuoli alaspäin renkaan sisälle. Kostuta pohjaa kostutusliemellä. Levitä päälle mokkakreemiä. Käännä päälle toinen pohja, kostuta ja levitä päälle suklaaganachea. Toista samat uudelleen niin, että pinnalle tulee hieman paksumpi ganache kerros. Poista tukirengas. Levitä reunoille mokkareemiä ja taputtele mantelikrokanttia siihen kiinni. Laita loput mokkakreemistä tähtityllalla varustettuun pursotin pussiin ja pursota pinnalle vielä ruusukkeita kreemistä.

Kisassa tekemäni kakku löytyy mtv:n sivuilta.

Kategoriat

Täytekakut

Kommentit(10)

  
  • Niina sanoo:

    Maistuuko pohja paljonkin mantelilta? Olen ennen tehnyt mokkakreemi kakkuja , mutta en näin upeeta ja monimutkaisempaa. Ihana! En ole ennen mantelijauhoista tehnyt kun en manteleista yhtään tykkää. Jos niin millaisella ohjeella suosittelisit pohjan tekemään jotta olisi enemmän meikäläisen suun mukainen? Kiitos kivasta ohjeesta!

    • Liisa sanoo:

      Heippa Niina! Mielestäni mantelin maku ei tässä kakussa ole kovin voimakas. Vahva suklaa ja täyteläinen mokkakreemi tasapainottavat sitä kivasti. Tietenkin jos manteli on suuri inhokki, voi olla, että sen maistaa tarkemmin. Mantelia voisi hyvin kokeilla korvata esimerkiksi hasselpähkinällä. Myöa tavallinen vetopohja sokerikakkutaikinasta hyvin ohuena voisi sopia, vaikka se on aika kevyt ja silloin kreemi voi hyvinkin tuntua jo liian raskaalta.

  • Sini sanoo:

    Hei, kiitos paljon vinkeistä! Ensi kerralla ehkä onnistuisikin paremmin. Mukavaa vuodenvaihdetta sinullekin ja onnittelut voitosta!

  • Sini sanoo:

    Kakku kuulostaa ja näyttää ihanalta, joten kokeilin tätä jouluksi. Todella haastavaa oli kuitenkin noiden siirappien kanssa. Kahvisiirapista tuli ihan toffeeta (ilmeisesti kuumensin liian kauan, kun odotin, että se “paksuuntuisi”), joten jouduin lämmittämään sitä mikrossa, jotta sain vähän lisättyä kreemiin ja kostutusliemeen (ja sitten siivilöimään kovettuneet klöntit pois). Myös mokkakreemin vesi-sokeriseos kiteytyi auttamatta vaikka yritin parhaani. Mietin, että voisiko kostutusliemenä hyödyntää ihan vain runsaalla sokerilla ryyditettyä kahvia, eikö ajaisi saman asian? Myös voin määrä mokkakreemissä on todella hämmentävä, käytin kreemiin itse vain noin puolet reseptin voista, eli n. 200 g, koska silloinkin se oli jo mielestäni todella voista. En tiedä olisiko ollut eri asia, jos olisin onnistunut siirappien kanssa. Kaiken kaikkiaan ihan hyvän makuinen kakku, joskin todella tuhti ja raskas. Mantelikrokantti oli erinomainen lisä tähän sekä maultaan että suutuntumaltaan! 🙂

    • Liisa sanoo:

      Kiitos viestistä Sini! Ihana kuulla, että olet lähtenyt tekemään kakkua. Tässä on tosiaan aika paljon työtä ja monta vaihetta, missä voi mennä vikaan. Yritän lisäillä ohjeeseen vielä vinkkejä, jolla onnistuisi ja jossain vaiheessa teen erillisen päivityksen tämän kakun kaltaisista voikreemeistä.

      Voin määrä on tosiaan aika järkyttävä, mutta tuo 400g on ihan oikein. Tärkeää on kuitenkin, että vaahto on kuohkeaa ja juuri tuosta siirapin epäonnistumisesta johtuen on voinut olla, että vaahto on jäänyt vähän lättänäksi. Myös lisättävä voi on hyvä olla reilusti huoneenlämpöistä, jolloin se sekottuu hyvin.

      Tuo sokerin sulattaminen on vähän hankalaa, sitä kannattaa harjoitella joskus vaikka ilman kakun tekoa, ettei h-hetkellä homma mene pieleen. Kannattaa mitata kattilaan ensin vesi ja sen päälle sokeri. Ennen liedelle laittamista voit sekoittaa seosta niin, että sokeri näyttää kostealta. Pyri sulattamaan ja kuumentamaan sokeri sekoittamatta, sillä sekoittaminen aiheuttaa helposti kristallisoitumista.

      Kahvisiirappi paksuuntuu jäähtyessään, sitä voi tarvittaessa hieman lämmittää tai vain keittää vähemmän aikaa. Voit toki halutessasi kostuttaa kahvilla ja jos siirappia ei jaksa keittää lainkaan, voikreemin voi maustaa hienoksi jauhetulla pikakahvijauheella.
      Tykkään itsekin tuosta mantelikrokantista todella paljon, käytän sitä moniin eri kakkuihin.

      Toivottavasti tästä oli vähän apua. Mukavaa vuodenvaihdetta sinulle!

  • Mervi sanoo:

    Hei Liisa ja Lämpimät Onnittelut voitosta myös minun puolestani!

    Kiinnostuin kovasti tästä oopperakakusta, vaikuttaa todella mielenkiintoiselta (ja kovatöiseltä) kakulta 🙂
    Mietin vain sitä, että voiko kakun tehdä etukäteen valmiiksi ja pakastaa?

    T. Mervi

    • Liisa sanoo:

      Heippa Mervi ja kiitos onnitteluista! Kakussa on tosiaan aika monta vaihetta, mutta sen voi tosiaan tehdä etukäteen ja pakastaa. Voit myös tehdä kakun osissa, jos sen tekeminen kerralla tuntuu liian suurelta urakalta. Esimerkiksi pohjat voi tehdä hyvissä ajoin pakkaseen. Samoin mantelikrokantti säilyy tiiviissä purkissa hyvinkin muutaman päivän.

  • Äiti sanoo:

    Kyllä oli tosi ihanaa! Kiitos ! Terv. Äiti

  • Nina sanoo:

    Tämän täytyy olla kyllä hyvää!!

Samankaltaisia kirjoituksia