Omena-inkivääripiirakka

12. 09. 2016
Herkullista omena-inkivääritäytettä rapean murotaikinakuoren sisällä. Tästä ei omenapiirakka enää parane.

Kannellisen omenapiirakan tekeminen on ollut suunnitelmissani jo kauan. Useammin tulee kuitenkin tehtyä piirakka jonkinlaiseen pehmeämpään pohjaan ja murotaikinapiiraat ovat jääneet blogissa selvästi paitsioon. Nyt tilanne tuli korjattua tällä mahtavan rapeakuorisella ja ihanasti inkiväärillä maustetulla piiraalla. Herkku katosi alta aikayksikön ja lisäideoita kumpusi teitysti vaikka kuinka monta. Seuraavalla kerralla teen piirakan ainakin hieman syvempään vuokaan, jolloin täytettä saa oikein paksun kerroksen.

Tämä piirakka ei ole ehkä kauneuskilpailun voittaja, mutta taivaallisen hyvää se silti on. Rapean murotaikinakuoren alla piilee herkullisen mehevä omena-inkivääritäyte. Ja pohjakin on niin rapea, että itse Mary Berrykin olisi ylpeä (There’s no soggy bottoms in this pie).

Ihana omena-inkivääripiirakka

Pohja:

  • 150 g voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl tomusokeria
  • 1 muna

Laita voi hetkeksi pakastimeen. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri kulhossa. Raasta joukkoon kylmä voi. Nypi ainekset sormenpäillä murumaiseksi taikinaksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa, jottei siihen muodostu sitkoa. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Täyte:

  • 6-10 omenaa
  • 2 rkl voita
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 tl jauhettua inkivääriä
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • voiteluun kananmunaa
  • ruokokidesokeria

Pese omenat ja leikkaa ne siivuiksi. Sulata voi pannulla. Lisää joukkoon omenaviipaleet, sokeri ja inkivääri. Paista, kunnes omenat hieman pehmenevät. Sekoita maissitärkkelys sitruunamehuun ja kaada omenaseokseen. Siirrä seos sivuun ja anna jäähtyä hetken.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa hieman piirakkavuokaa suuremmaksi levyksi. Nosta levy voideltuun piirakkavuokaan ja painele se tasaisesti pohjalle ja reunoille. Levitä päälle omenatäyte. Kauli taikinan toinen puolikas kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota levystä pienellä ympyrämuotilla (esim. pieni tylla) paloja, jotta saat rei’itetyn kannen. Käännä levy leivinpaperin kanssa täytteen päälle. Nosta leivinpaperi pois ja leikkaa ympäriltä ylimääräinen taikina pois. Voitele pinta kananmunalla ja ripottele päälle ruokosokeria.

Paista 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes piirakan pinta on saanut kunnolla väriä.

 

Kategoriat

Piirakat

Kommentit(2)

  
  • Arja sanoo:

    Aivan ihana piirakka! Parhaimpia omenapiirakoista mitä olen maistanut. Suosittelen kokeilemaan!

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Arja! Tuo rapea kuori ja raikas inkiväärin maku kyllä tekevät piiraasta erityisen herkullisen.

Samankaltaisia kirjoituksia