Mehevä mustaherukka-suklaatäytekakku

Mehevä mustaherukka-suklaatäytekakku

28. 08. 2019
Mehevää suklaapohjaa, jonka välissä herkullisen maukasta mustaherukkamoussea. Mustaherukan upea väri saa hehkua täysillä, joten kakun voi jättää kokonaan kuorruttamatta.

Ihanaa; mustaherukat ovat viimein kypsyneet. Meillä on pihalla yksi mustaherukkapensas, josta vuosittain odotan suurta satoa. Tänä keväänä näytti jo hyvin lupaavalta, sillä pensas kukki runsaasti. Jonnekin kaikki kukat kuitenkin katosivat ja pensaasta saatiin tänäkin vuonna vain kaksi marjaa. Ja siis tosiaan kaksi yksittäistä marjaa, ei edes marjaterttua. Tätä on jatkunut jo monta vuotta, joten ehkä olisi aika ostaa uusi pensas tai keksiä jotain muuta. Jotenkin en silti haluaisi luovuttaa vielä, sillä mustaherukan vieressä oleva valkoherukka ja pihan punaherukkapensaat tuottavat valtavasti marjaa. Ehkä odotan siis vielä ainakin ensi kesän ja ostan sillä aikaa marjat kaupasta.

Rakastan mustaherukkaa ja sitä kuluu meillä todella paljon. Lapsena äiti keitti aina mustaherukkamehua, kun flunssa alkoi painaa päälle. Olen ottanut tuon itsekin tavaksi ja aina kun joku valittelee kurkkukipua tai nenät vuotavat, minä ryhdyn mehun keittoon. Joku taika siinä on (on se sitten plaseboa tai ei), sillä usein flunssasta selviää todella vähällä. Kuuma mehu on myös loistava keino saada kurkkukipuiset lapset juomaan jotain lämmintä. Mehussa on aivan valtava määrä vitamiineja, kunhan sitä ei vain keitä liian pitkään. Eli kiehautan marjat vain todella nopeasti ja siivilöin sitten mehun pulloon. Jäljelle jääneistä marjoista (joissa on vielä paljon makua) teen yleensä jotain muuta. Välillä niitä laitetaan smoothien joukkoon, välillä leivonnaisiin, kiisseleihin ym.

Tällä kertaa käytin kakkumousseen paseeraamani soseen ja mehusta ylijääneet marjat puuroon. Keitin soseen veden, sokerin ja mannasuurimoiden kanssa ihanaksi herkkupuuroksi, jonka vatkasin kuohkeaksi. Kuoret ja siemenet katoavat tuonne puuroon ihan huomaamatta ja toisaalta lisäävät myös puuron kuitupitoisuutta. No ei se silti mitään terveysruokaa ollut, mutta aivan ihana jälkkäripuuro ja loistava hävikkiherkku.

Ja sitten tämänkertaiseen kakkuun. Mustaherukka ja suklaahan ovat yhdistelmänä todellinen klassikko ja käytänkin sitä paljon. Jos yhdistelmä miellyttää kannattaa ehdottomasti tarkastella myös näitä ihania reseptejä: Mustaherukka-suklaamoussekakku mutakakkupohjalla ja Mustaherukka-suklaajuustokakku. Tällä kertaa halusin kuitenkin moussekakun sijaan tehdä perinteisempää täytekakkua. Pohjaksi valitsin ihanan mehevän suklaapohjan ja täytteen moussen halusin tehdä mahdollisimman yksinkertaisesti, joten se sisältää ainoastaan mustaherukkaa, kermaa, sokeria ja liivatettta (ja vähän vaniljaa). Olin ensin ajatellut kuorruttaa kakun, mutta tuo moussen väri on niin jäätävän hieno, ettei sitä voinut mitenkään peittää. On uskomatonta, että suoraan luonnosta saa näin upeita värejä. Maultaan kakku on hienostuneen aromikas ja sopii ehkä erityisesti aikuiseen makuun. Meillä kyllä lapset söivät kakkua myös todella hartaasti, joten ehkä se on vain tottumiskysymys.

Mustaherukka-suklaatäytekakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 175 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 munaa
  • 3½ dl vehnäjauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl soodaa
  • ½ dl kaakaota
  • 150 g ranskankermaa

Täyte

Koristelu

  • vaniljalla maustettua kermavaahtoa
  • keksejä
  • suklaakonvehteja
  • mustaherukkamarmeladia
  • mustaherukoita

Ohjeet

Pohja

Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 20 cm), vuoraa myös vuoan reunat leivinpeperilla. Kuumenna uuni 175 °C:seen.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdooksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Siivilöi jauhot, leivinjauhe, sooda ja kaakao kulhoon ja sekoita yhteen. Lisää jauhoseos voivaahtoon. Kääntele viimeisenä joukkoon huoneenlämpöinen ranskankerma.

Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 45–50 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä pohja kuvun alla, jotta se säilyttää mehevyytensä.

Täyte

Mittaa mustaherukat, sokerit ja suola kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes marjoista alkaa irrota mehua. Nosta lämpöä ja kiehauta. Paseeraa marjat siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Anna jäähtyä.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna ½ dl mustaherukkasoseesta ja sulata siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana loppuun mustaherukkasoseeseen koko ajan sekoittaen. Kääntele kerma kahdessa erässä mustaherukkasoseeseen.

Leikkaa jäähtynyt pohja kolmeen osaan. Aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle leivinpaperilla tai reunakalvolla vuoratun irtopohjavuokan reunuksen sisään. Kaada pohjan päälle puolet moussesta. Nosta seuraava pohja moussen päälle ja toista sama uudelleen. Nosta viimeinen pohja kanneksi ja anna kakun hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.

Irrota reunus kakun ympäriltä ja koristele haluamallasi tavalla.

Yhteistyössä

Kategoriat

Täytekakut Yhteistyö

Avainsanat

mustaherukka suklaa

Kommentit(4)

  
  • ronjap sanoo:

    säilyisiköhän koristelematon kakku pakastimessa?

    • Kakku säilyy hyvin pakastimessa. Muista suojata se vain voimakkailta hajuilta ja kosteudelta. Sulata kakku hitaasti jääkaapissa. Kakusta saattaa sulaessa irrota hieman nestettä, se kannattaa kuivata välillä pois, ettei pohja pääse kostumaan liikaa.

  • Päkä sanoo:

    Ihana kakku. Tein tänään, tosin mun POHJA kohosi oikeastaan yhden kerroksen verran eikä tullut noin tumma. Ainakin erikseen maistuivat hyvältä combolta, että ei ulkonäyön missikisoihin, mutta ehkä MAUN. Kiitos OHJEESTA!

    • Liisa sanoo:

      Hei Päkä! Oliko pohja vai mousse vaaleampi kuin ohjeen kuvassa? Jos pohja on vaaleampi, väri johtuu luultavasti kaakaojauheesta. Mitä kaakaojauhetta käytit? Suosittelen käyttämään hyvälaatuista leivontakaakaota. Vatkasithan voin huoneenlämpöisenä kuohkeaksi vaahdoksi, eikä taikina juoksettunut munia lisätessä? Kylmä voi ei vaahdotu kunnolla, mikä vaikuttaa suurilta osin myös pohjan kohoamiseen. Samoin jos munat lisätään kylminä taikinaan, se saattaa aiheuttaa rakenteen juoksettumisen, minkä johdosta taikina ei kohoa täysin kunnolla. Leivonnassa kannattaa aina käyttää huoneenlämpöisiä aineksia.

Samankaltaisia kirjoituksia