Laskiaisdonitsit

Laskiaisdonitsit

23. 01. 2018
Laskiainen lähestyy ja on aika alkaa herkuttelemaan pullalla. Jos pullanleivonta ei maistu, nämä helpot donitsit korvaavat pullan mainiosti.

Talvi on viimein saapunut tänne Etelä-Suomeenkin ja muutama päivä on jo ehditty nauttia mäenlaskusta, luistelusta ja hiihtämisestä. Olen viime vuosina ottanut asenteen, että kun lunta tulee, siitä otetaan heti kaikki ilo irti, sillä koskaan ei tiedä monta päivää kelit jatkuvat talvisen kauniina.

Talveen ja kaikkeen talviurheiluun kuuluu tietysti lämmin kaakao ja hyvät eväät. Pihalla viihdytään näillä keleillä monta tuntia putkeen ja mikäs sen parempaa, kuin nauttia välillä kuppi kaakaota ja jatkaa leikkejä hieman lämpimämpänä.

Mäenlasku tuo tietenkin mieleen laskiaisen, joka onkin ihan kohta ovella. Joka vuosi kehitellään uusia trendejä perinteisten pullien rinnalle ja vuosien varrella onkin nähty (ja kokeiltu) vaikka mitä tuutteja, wrappejä ja kakkuja. Pullat maistuvat toki sellaisenaankin, mutta jos hyvissä ajoissa aloittaa, ehtii kokeilla montaa eri vaihtoehtoa. 

Tänä vuonna halusin nostaa hiivataikinan ja aikaa vievien laskiaisleivonnaisten rinnalle jotain todella helppoa ja nopeata. Meillä nopeaan herkkunälkään ratkaisuna käytetään yleensä uunidonitseja, ne kun ovat valmiina jo alle puolessa tunnissa. Donitseissa maistuu jo valmiiksi kardemumma, joten ne sopivat loistavasti myös pullan korvikkeeksi. Donitsien täyttämistä olen kokeillut jo aiemminkin ja tiesin sen toimivan aivan loistavasti. 

Kaiken kaikkiaan laskiaisdonitsit tekivät kauppansa erinomaisesti. Ja täytevaihtoehtoja on tietenkin loputtomasti, sillä perinteisen hillon tai mantelimassan sijaan voit valita vaikka suklaalevitteitä tai curdeja.

Laskiaisdonitsit

12 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Donitsit

  • ½ dl öljyä (esim. rypsi)
  • 1½ dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
  • 1 muna
  • 1 dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl soodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 50 g voita
  • 1 dl sokeria viimeistelyyn

Täyte

  • 1–2 dl hilloa, nutellaa, mantelimassaa tai lemon curdia
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 rkl tomusokeria

 

Ohjeet

Donitsit

Laita uuni lämpenemään 200°c:seen. Voitele donitsipelti huolellisesti. Sekoita öljy, jogurtti tai kermaviili, kananmuna ja sokeri yhteen. Sekoita muut aineet keskenään ja lisää joukkoon nesteet. Sekoita taikinaksi. Laita taikina pursotinpussiin ja pursota donitsipellille (voit käyttää myös reiätöntä muffinssipeltiä ja halutessasi kovertaa reiät paiston jälkeen). Jätä reilusti tilaa kohoamiselle.

Paista donitseja uunin keskitasolla noin 6–8 minuuttia. Voitele donitsit heti paiston jälkeen sulatetulla voilla ja pyörittele sokerissa. Anna jäähtyä ja halkaisen donitsit jäähtyneenä kahteen osaan.

Täyte

Täytä donitsit levittämällä pohjaosan päälle hilloa, mantelimassaam nutellaa tai muuta haluamaasi täytettä. Vaahdota kerma tomusokerin kanssa ja pursota täytteen päälle. Nosta donitsin toinen puoli kanneksi.

Kategoriat

Pullat

Avainsanat

donitsi laskiainen pulla

Kommentit(33)

  
  • Nelliina sanoo:

    Löytyykö tämä ihanan kuuloinen resepti myös jostain kirjastasi :)?

    • Liisa sanoo:

      Hei Nelliina! Tätä reseptiä ei ole suoraan kirjoissa, mutta Kakkukirjassa on samankaltaiseen donitsipohjaan rakentuva donitsikakku ja Makeaa leivontakirjassa on lakritsidonitsien ohje, jossa myös on käytössä jokseenkin tuo sama uunidonitsipohja.

  • Karoliina Eder sanoo:

    Siis OMG. Vie kielen mennessaan ja NIIN helppo tehda. Kauhee sotku tulee kaikkien sokereitten ja pursotuspussien kanssa mutta no hata, tulos on sen arvosta. Tein naita kolmenkertasen annoksen toihin ystavanpaivan kunniaks (taalla Lontoossa) ja kolleegat tuijottaa mua silmat levallaan. Luulevat raukat etta oon joku pro-paakari syysta etta naista tuli viela kaiken herkullisuuden lisaks todella komeita. Taytin joko vadelmahillolla, lemon curdilla, maapahkinavoilla (joo, toimii), tummasuklaalevitteella ja merisuolakaramellilevitteella. Ja tietty silla kermalla…. suoraan lanteille JA viikonloppuna teen lisaa etta perhekin saa.

    KIITOS tasta ernomasta reseptista.

    • Liisa sanoo:

      Kiitos aivan ihanasta kommentista Karoliina! Tämä kyllä lämmitti mieltä. Mahtavaa, että pidit reseptistä ja voi miten loistava tapa ilahduttaa työkavereita. Nuo makuyhdistelmät kuulostaa kyllä aivan taivaallisilta. Makeaa ystävänpäivää ja hasukoja leivontahetkiä, toivottavasti löydät blogista myös muita kokeilunarvoisia reseptejä!

  • Teya sanoo:

    Kiitos ohjeesta, tänään tein ja ihan törkeän hyviä! 🙂

  • Jaana sanoo:

    Tein kuten ohjeessa. Minulla ei ole donitsivuokaa, mutta leivosvuoka löytyy. Mutta paiston jälkeen taikina näyttää aivan raa’alta. Pitäisikö paistoajan olla pidempi kuin 8min? Ja eikä donitsit tunnu lähtevän vuuasta irti vaikka voitelin reilusti öljyllä.

    • Liisa sanoo:

      Moi Jaana! Tarkoitatko leivosvuoalla muffinivuokaa? Jos tarkoitat, niin paistoaika tosiaan saattaa olla hieman tuota 8 minuuttia pidempi, sillä keskustan kypsyminen vaatii luonnollisesti hieman lisäaikaa. Donitsit kypsyvät keskellä olevan reiän vuoksi hieman nopeammin, koska lämpö jakautuu taikinaan tasaisemmin. Myös uuneissa saattaa olla pieniä lämpötila- ja paiston tasaisuus eroja. Irtoamiseen vaikuttaa voitelun lisäksi myös vuoan pinnoite, jos pinnoite on kovin kulunut tai naarmuuntunut, siihen saattaa helpommin jäädä taikina kiinni. Usein vuokiin tarttuu myös käytön alkuvaiheessa helposti kiinni, mutta muutamien paistokertojen jälkeen leivonnaiset alkavat irrota helpommin. Donitsit on helpoin irrottaa, kun ne ovat ihan hetken jäähtyneet vuoassaan.

  • Nesteet? sanoo:

    Sekoita muut aineet keskenään ja lisää joukkoon nesteet.Tyhmä kysymys, mutta mitkä nesteet? Laitetaanko tuo 50g voita taikinaan, vai onko sekin tarkoitettu ohjeen mukaisesti paiston jälkeen voiteluun

    • Liisa sanoo:

      Moi! Ei ole lainkaan tyhmä kysymys ja aina kannattaa varmistaa, jos on epäselvyyksiä. Nesteillä tarkoitetaan nestemäisessä olomuodossa olevia aineita, kuten tässä reseptissä tuota aiemmin sekoitettua öljy-jogurtti-muna-sokeriseosta. Tuo voi on tarkoitettu nimenomaan paiston jälkeiseen voiteluun, pahoittelen epäselvyyttä.

  • Päivi sanoo:

    Hei, voiko kananmunan jättää pois ja olla korvaamatta sitä millään?
    Pullataikina ilman kananmunaa ainakin onnistuu hyvin ja sen lisäksi pullat pysyvät tuoreempina pidempään.

    • Liisa sanoo:

      Moi Päivi! Valitettavasti tästä ohjeesta ei voi jättää kananmunaa pois korvaamatta sitä jollain muulla ainesosalla. Pullataikina on hiivataikina, jossa jauhon sitko pitää leivonnaisen hyvin kasassa. Tämä on vain kevyesti sekoitettava taikina, jossa kananmuna toimii myös sidosaineena. Jos et halua käyttää kananmunaa voit korvata sen esim. banaanilla. Tässä taikinassa öljy auttaa pitämään donitsit mehevänä, joten ne eivät kuivu pullan tavoin.

  • Sari sanoo:

    Hei,
    ohjeessa on lueteltu maustamaton jugurtti, mutta sitten kuitenkin sekoitetaan kermaviili öljyn yms. kanssa yhteen.
    Kermaviiliä siis kuitenkin ilmeisesti tarkoitetaan? 🙂

    • Liisa sanoo:

      Moi Sari! Kiitos korjauksesta, pahoittelen virhettä, tämä oli jäänyt vahingossa vanhasta ohjeesta, kun edelliskerralla käytin kermaviiliä. Ohjeessa voit käyttää jogurttia tai kermaviiliä. Korjasin sen nyt ohjeeseenkin.

  • Kase sanoo:

    Lueskelin ohjetta ,varmaankin hyviä,mutta vaihtuiko jugurtti kermaviiliksi vai onkovaan vaihtoehto.Ei millään pahalla kokeilen varmaan molemmilla,vai kuinka.Talven riemuja kaikille,laskiaisdonitsien kera..

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Kase! Ohje on nyt korjattu, pahoittelen virhettä. Talven riemuja myös sinulle!

  • Janina sanoo:

    Hei!

    Ohjeessa lukee kermaviili mutta sitten luettelossa maustamaton jogurtti eli kumpaako laitetaan? (:

    • Liisa sanoo:

      Kiitos korjauksesta Janina! Pahoittelen virhettä, ohje on nyt korjattu eli voit käyttää kumpaa tahansa.

  • Niina sanoo:

    Olitko vaihtanut kermaviilin jogurtiksi lennossa vai mistä kermaviili tuli ohjeeseen? Kiinnostaa, sillä kermaviiliä olis jääkaapissa, se pitäisi käyttää. Mutta jos jogurtti onkin parempi?

    • Liisa sanoo:

      Hei Niina! Tämä oli jäännös edellisestä donitsireseptistä, pahoitteluni. Ohje on nyt korjattu, eli voit käyttää kumpaa tahansa.

  • Tomas sanoo:

    Sekoita öljy, kermaviili, kananmuna ja sokeri yhteen. Onko kermaviili maustamatonta jogurttia?

    • Liisa sanoo:

      Heippa Tomas. Ei ole kermaviili maustamatonta jogurttia tosiaan, pahoitteluni virheestä, tämä oli jäännös vanhasta ohjeesta. Nyt virhe on korjattu.

  • Essi sanoo:

    Hei! Ihanan kuuloinen ohje, menee testaukseen viikonloppuna! Voikohan noita tehdä ilman donitsipeltiä?

    • Liisa sanoo:

      Hei Essi! Voit hyvin tehdä “donitsit” myös muffinipellillä. Paperivuokiin taikina saattaa jäädä hieman kiinni, siksi suosittelen voideltua peltiä. Jos et omista muffinipeltiä suosittelen tekemän donitsin kakkumuodossa. Eli paista taikina halkaisijaltaan noin 20 cm:n kokoisessa, leivinpaperilla vuoratussa vuoassa (huom. pidempi paistoaika). Sokeroi kakku donitsien tapaan, halkaise, täytä ja leikkaa paloiksi. Pelkälle uunipellille pursotetut donitsit eivät säilytä muotoaan vaan ne tarvitsevat jotain tukea, sen takia kannattaa käyttää peltiä tai kakkuvuokaa.

  • Pirjo S sanoo:

    Ohjeessa on maustamaton jogurtti mutta kuitenkin sekoitusohjeessa on kermaviili, kumpaa sit laitetaan?

  • Fanni sanoo:

    Aivan ihanan näköisiä donitseja! Ajattelin kokeilla reseptiä viikonloppuna, mutta tuleeko taikinaan jogurttia vai kermaviiliä?
    Aineluettelossa lukee jogurttia ja ohjeessa kermaviiliä. 🙂

    • Liisa sanoo:

      Hei Fanni! Kiva että tykkäät ja ihana kuulla, että menevät testiin. Voit tosiaan käyttää kumpaa tahansa, ohje on nyt korjattu. Pahoittelut virheestä ja oikein makeita leivontahetkiä, toivottavasti pidät donitseista.

  • Annika sanoo:

    Hei. Ohjeessa mainitaan kermaviili sitä ei kuitenkaan valmistusaineissa lue. Onko jäänyt vahingossa pois? Ihana ohje ja ajattelin kokeilla, siksi pakko varmistaa asia.

    • Liisa sanoo:

      Moi Annika ja kiitos korjauksesta. Pahoittelen virhettä, ohjeessa voi tosiaan käyttää molempia. Ohje on nyt korjattu.

  • Heidi sanoo:

    Aivan ihan näköisiä❤️ Mitenhän nämä toimisi munattomina tai munankovikejauheella?Meillä allerginen tyttö ja tylsää että herkut jää aina hänen osaltaan syömättä

    • Liisa sanoo:

      Moi Heidi! Voit hyvin tehdä donitsit myös munattomina, kananmunan voi tässä ohjeessa korvata banaanilla. Tässä linkki aiemmin tekemiini vegaanisiin ja gluteenittomiin donitseihin. Voit toki käyttää gluteenittoman jauhoseoksen sijasta tässä tapauksessa tietysti tavallista vehnäjauhoa. Munankorvikejauheen käytöstä minulla ei ole valitettavasti vielä omia kokemuksia, täytyypä perhetyä tuotteeseen. Mukavia leivontahetkiä!

  • Taru sanoo:

    Nyt on ollut kyllä ihanat ilmat! Me ollaan viikon sisällä oltu 4 kertaa luistelemassa kun meidän 6-vuotias on niin innostunut siitä! Sunnuntaina oltiin Yyterissä pulkkailemassa. Täytyy näistä talvipuuhista nauttia niin kauan kun kestävät!
    Aivan ihanan näköisiä donitseja! ❤

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Taru! Tännekin palautui taas kauniimmat kelit ja sulaneet luistelujäätkin on pian taas kunnossa. Voi miltä tuo Yyterin pulkkamäki kuulostaakaan, siellä on varmaan aika hauskat mäet, itse olen käynyt siellä vaan kesällä ja ihana paikka on <3

Samankaltaisia kirjoituksia