Vadelma-valkosuklaa­juustokakku

Vadelma-valkosuklaa­juustokakku

06. 04. 2015
Tämä hyydytetty juustokakku on ehdottomasti blogini käytetyin ohje. Raikas marjamousse yhdistettynä suklaaseen on takuuvarma hitti.

 

Tällä mousseohjeella teen kakun aina, jos en ehdi testailla mitään uutta. Se onnistuu satavarmasti aina ja koskaan eitarvitsee jännittää onko kakku nyt varmasti hyvää tai pysyykö se kasassa (joskus reseptejä testatessa näin kun ei aina ole). Jos sukulaiset pyytävät tekemään kakkua se on lähes aina tämän tyylinen kaksikerroksinen juustokakku.

Ohje on minulle hyvin rakas, sillä tällainen oli myös hääkakkumme. Muistan sen ulkoa vaikka unissani ja pystyn tekemään sen todella nopeasti. Lisäksi tällaisen kakun ainekset löytyvät meiltä lähes aina kotona, sillä usein kaupassa käydessäni ostan ihan vaan varmuudeksi vähän tuorejuustoa ja paljon kermaa. Suklaalevyjä laskin eilen (niitä pitää aina ostaa pari kaupasta, ettei vaan ole loppu, kun jotain pitäisi leipoa) ja kas kummaa, kaappien kätköistä löytyi 18 levyä suklaata. No puolustukseni sanon, että olin varannut suklaata ekstra paljon tämän päiväisiä juhlia varten. Juhlat jouduin tosin perumaan uusiutuneen angiinan takia ja pääsiäisleipominenkin sai väistyä, joten suklaata on nyt sitten varastossa aika paljon. Eiköhän se tule kuitenkin pian käytettyä.

Ja koska en päässyt leipomaan, piti arkistojen kätköistä kaivella vanhoja kuvia ja katsella löytyisikö sieltä mitään kivaa blogiin. Ja hupsis, tästä muutama viikko tekemästäni kakusta en ollutkaan muistanut tehdä minkäänlaista postausta vielä, koska ajattelin sen ohjeen jo olevan blogissa. Periaatteessahan se onkin, mutta ei vielä vadelmaisena versiona.

Ohje on sama kuin Punaherukka-valkosuklaakakussa, vaihdoin vain herukat vadelmaan. Jos käytät ulkomaisia vadelmia, muista keittää niitä vähintään kolme minuuttia. Kotimaiset voi sen sijaan survoa ja paseerata suoraan.

On muuten kiva katsoa noita vanhoja blogikuvia, kyllä tässä on jotain vuosien aikana oppinut. Olen myös yrittänyt viimeaikoina panostaa enemmän koristeluun ja etenkin nuo marenkikoristeet ovat ihan huippuja. Tosin ne pitää nostaa vasta juuri ennen tarjoilua kakun päälle, muuten ne alkavat sulaa. Tämän raidallisen marenkivinkin sain ollessani tekemässä mallikakkua Dr. Oetkerille. Raidat piirretään elintarvikevärillä tyllan sisäpuolelle ennen kuuin se asetetaan pursotinpussiin ja pussi täytetään marenkivaahdolla. Tämä on hauskaa vaihtelua kokonaan värjättyihin marenkeihin. Marenkejen ohje löytyy täältä.

Tuo Oetkerille tekemäni pöllökakku löytyy muuten Dr. Oetkerin uusimmasta reseptivihosta. Suunnittelin mallin mahdollisimman helpoksi toteuttaa ja silti kakku on hauskan näköinen.

Vadelma-valkosuklaajuustokakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja:

  • 200 g Digestive- tai kaurakeksejä
  • 100 g voita sulatettuna

Valkosuklaatäyte

  • 3 liivatelehteä
  • ½ tlk (125 g) maitorahkaa
  • 200g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl kiehuvaa vettä
  • 200 g valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa

Vadelmatäyte

  • 300 g vadelmia
  • 1 dl sokeria
  • 4 liivatelehteä
  • 2 dl kuohukermaa
  • ½ tlk (125 g ) maitorahkaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

Ohjeet

Pohja

Vuoraa 20–24 cm:n irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla. Öljyä ja tomusokeroi reunat tai käytä leivinpaperireunusta tai reunakalvoa. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos kevyesti irtopohjavuuan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan. Huom! Jos käytät reseptissä kuohukerman sijasta vispikermaa, tarvitset suuremman vuoan (24 cm).

Valkosuklaatäyte

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita yhteen rahka, tuorejuusto ja sokeri. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä hetken. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Sekoita ne vatkaten tuorejuusto seokseen, lisää sulatettu suklaa. Kääntele joukkoon kerma ja kaada täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin vadelmatäytteen valmistuksen ajaksi.

Vadelmatäyte

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vadelmat ja sokeri kattilassa. Paseeraa vadelmat siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Sekoita pehmenneet liivatelehdet lämpimän marjasoseen joukkoon. Vaahdota kerma. Sekoita rahka ja tuorejuustoa marjaseokseen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma. Kaada seos valkosuklaakerroksen päälle ja anna hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään.

Koristele kakku haluamallasi tavalla. Jos käytät koristelussa marenkeja, asettele marengit kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua tai dippaa marenkien pohja suklaaseen, jotta ne eivät sula kakun päälle jääkaapissa.

Kategoriat

Juustokakut

Avainsanat

vadelma Valkosuklaa

Kommentit(314)

  
  • Ida sanoo:

    Kuinka nopeasti vadelmatäytteen voi laittaa valkosuklaatäytteen päälle niin etteivät ne sekotu keskenään?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Valkosuklaatäyte on sen verran jähmeämpää, että voit kaataa marjatäytteen valkosuklaamoussen päälle heti kun olet sen valmistanut.

  • Apuaaa sanoo:

    Tein kaKun ja tajusin kun kakKu oli hyytymässä, että laitoin mOlempiin kerroksiin 3 liivatetta. Pysyyköhän kakku kasassa?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Todennäköisesti kakku pysyy tuolla kolmellakin liivatteella kasassa, etenkin jos täyte oli kuohkeaa eikä liian nestemäistä.

  • Nimetön sanoo:

    Riittääkö kahdeksan tai yhdeksän tunnin hyytymisaika?

  • Jenny sanoo:

    Moikka! Jos vaihtaa kuohukerman vaahtoutuvaan vanilijakastikKeeseen niin Laittaisitko isompaan vuokaan? Ja tuleeko kakusta korkea myös 24cm vuoassa? käytätkö aina maustamatTomia rahkoja ja tuorejuustoja? Teet Upeita kakkuja, wau !

    • Liisa sanoo:

      Moi Jenny ja kiitos! Käytän aina maustamattomia tuorejuustoja ja suurimmaksi osaksi myös rahkoja. Valmiiksi maustetut sisältävät usein aromeja ja maut saattavat olla keinotekoisia, joten lisään mielummin itse reilusti haluamiani mausteita. Toki valmiiiksikin maustettuja voi käyttää jos on löytänyt niistä itselleen sopivia makuja. Vaniljakastike ei käsittääkseni vaahtoudu tilavuudeltaan erityisen suureksi, joten käyttäisin vain varmuudeksi hieman leivinpaperilla korotettua 20 cm:n vuokaa. Kakusta riittää kyllä tuohon 24 cm vuokaankin, eikä siitä ihan ohut lätty tule, toki kuitenkin hieman ohuempi.

  • Anna sanoo:

    vOIKO KAKUN TEHDÄ jo tänään valmiiksi lauantain (3.8.) rippijuhliin? Tämä kakku on taivaallisen hyvää… 🙂

    • Liisa sanoo:

      Hei! Pahoittelut loman takia hidastuneesta vastailusta. Kakun voi tehdä hyvin valmiiksi kaksi päivää ennen tarjoilua. Jos teet kakun yli 2 päivää ennen tarjoilua, se kannattaa valmistaa pakastimeen ja ottaa tarjoilua edeltävänä iltana jääkaappiin sulamaan.

  • Nimetön sanoo:

    Tämä on minun suosikki,Olen tehny lakkiassiin ja synttäreille,tosi hyvä,kiitos hyvästä ohjeesta

  • Hannele sanoo:

    Mietin miten vadelmat ja sokeri kiehautetaan, pitääkö joukkoon laitta nestettä kun ohjeessa ei sanota?!

    • Liisa sanoo:

      Hei Hannele! Vadelmiin ei tarvitse lisätä nestettä, niistä irtoaa kyllä tarvittava määrä. Varmuudeksi voit lämmittää vadelmia ensin pienellä lämmöllä, kunnes nestettä alkaa irrota ja nostaa sitten lämpöä.

  • NAAKKA sanoo:

    hei! olisin kysynyt että jos teen kakusta halkaisijaltaan suuremman kuin 24cm (suunnittelin n. 30cm sillä vieraita tulee n. 40cm ja tämä ei ole ainoa kakku) niin paljonko ohjetta tulee suurentaa? mukavaa kesää!

    • Liisa sanoo:

      Hei Naakka! Tässä postauksessa olevassa taulukosta löydät hyvää vinkkiä vuoan kokojen suhteen. 30 cm:n vuoan tilavuus on noin 2 -kertainen tuohon 20 cm:n vuokaan verrattuna, joten tekisin massan kaksinkertaisena. Jos massaa jää hieman yli, siitä voi tehdä esimerkiksi kauniita mukikakkuja. Oikein mukavaa kesää myös sinulle!

    • Helena sanoo:

      HEI.riittääkö kakusta 18 hengelle? Minulla on 25cm vuoka, korkeus vähän yli 6cm. Kannattaisiko tehdä 1,5 kertaisena?Kiitos vastauksesta

    • Liisa sanoo:

      Tekisin 18 hengelle kakun jo 1,5 kertaisena. Meillä ainakin kakun menekki on yleensä aika kova, mutta maltillisilla annoksilla tuosta saattaa riittää 18:kin. Korota kakkuvuokaa hieman leivinpaperilla, jotta koko massa mahtuu vuokaan.

  • LEIPURI-Liisa sanoo:

    Mistä tämän ohjeen Saa? Minulla ei näy Ohjetta?

    • Liisa sanoo:

      Hei Leipuri-Liisa! Linkki ohjeen punaherukkaversioon löytyy tuosta kaksoiskuvan alta, sanoista punaherukka-valkosuklaakakussa. korjaan ohjeen myös tänne pian. Pahoittelen epäselvyyttä. Iloisia leivontahetkiä!

  • Ulla sanoo:

    Olisi tarkoitus tehdä tämä kakku 20cm vuokaan jonka korkeus on 10cm. Kannattaisiko tehdä suurempi annos vai riittäisikö jos vaihtaisin kuohukerman vispikermaan? vaikuttaako makuun jos on tehty vispikermaan? Entä onnistuisiko tehdä kaurapohjan tilalle suklaakakkupohja? 🙂

    • Liisa sanoo:

      Hei Ulla! Ohjetta ei kannata suurentaa tuohon vuokaan, vispikerman käyttäminen riittää. Suklaakakkupohja sopii tähän aivan mainiosti. Käytän itse usein brownie-tyylistä pohjaa, löydät ohjeen esim. vadelma-lakritsijuustokakkupostauksesta, jätä vain lakritsijauhe pois.

  • SARI sanoo:

    tÄYDELLINEN KAKKU! tEIN TÄMÄN TYTTÄREN yo-JUHLIIN JA AIKAA SÄÄSTÄÄKSENI VALMISTELUISSA PAKASTIN KAKUN. KAKKU KESTI LOISTAVASTI PAKASTUKSEN EIKÄ MAKU KÄRSINY. nYT HALUAISIN TEHDÄ KAKUN POJAN yo-JUHLIIN, MUTTA KUNINGATAR VERSIONA. mITEN MUSTIKKA KÄYTTÄYTYY PAKASTUKSEN JÄLKEEN, TULEEKO VALUMIA? pITÄÄKÖ KERROKSET VAIHTAA TOISINPÄIN? vISUAALISESTI TYKKÄISIN ETTÄ KUNINGATAR KERROS OLISI PÄÄLLIMMÄISENÄ.

    • Liisa sanoo:

      Moi Sari! Kiitos kommentistasi, aivan ihana kuulla, että pidät reseptistä! En ole mustikkaista versiota pakastanut koskaan kokonaisena kakkuna, mutta paloja olen sulattanut ihan onnistuneesti ilman valumia. Pieni riski tuossa kuitenkin on, että mustikasta sulatuksessa irtoaa hieman nestettä joka värjää alaosaa. Jos päätät vaihtaa kerrokset toisinpäin, kannattaa kuningatartäytteen antaa jähmettyä hetki ennen valkosuklaatäytteen kaatamista kakun päälle, muuten valkosuklaa saattaa painua hieman mustikkatäytteen sisään. Normaalisti paksumpi valkosuklaatäyte kestää lähes heti marjatäytteen painon, mutta toisinpäin saattaa tarvita hieman jähmetysaikaa. Oikein ihania juhlia perheellenne!

  • Laktoositon kakku sanoo:

    Olen etsinyt laktoositonta valkosuklaata, mutta en ole löytänyt. Kokemuksesta voin sanoa että valkosuklaan määrä tässä on kuitenkin niin vähäinen että se ei haittaa mitään ja jos oireita tulee niin sitten otat pillerin. Kaiken muuN kun tekee laktoosittomana. Eihän sitä kakkua kukaan yksin kokonaan syö. Asia erikseen jos on maitoallergia niin sitten tämä kakku ei käy.

    • Liisa sanoo:

      Hei! Laktoositonta valkosuklaata löytyy ainakin dammenbergiltä ja mm. ruohonjuuri myy vegaanisia valkosuklaita. Nämä ovat maultaan ja koostumukseltaan hieman erilaisia, mutta halutessaan niitä voi käyttää saadakseen täysin laktoosittoman kakun. Tosiaan varmasti suurin osa laktoosi-intolerantikoista sietää pienen määrän laktoosia ja heille sopivat vähälaktoosiset tuotteet, jolloin tätäkin kakkua pystyy luultavasti syömään sen pienen palan. Laktoosin pilkkoutumista voi auttaa toki myös erilaisilla entsyymeillä, jotka sopivat useimmille. Jos kuitenkin haluaa tehdä kakusta laktoosittoman (ei siis vähälaktoosisen), voi tarvittaessa käyttää vaihtoehtoisia valkosuklaita tai korvata valkosuklaakerroksen esim. vaniljalla.

  • Nimetön sanoo:

    SUKLAATA EN ALLERGIOIDEN VUOKSI VOI KÄYTTÄÄ. mILLAINEN VANILIJANMAKUINEN TÄYTE TÄHÄN SOPISI? 🙂

    • Liisa sanoo:

      Hei! Voisit lisätä täytteeseen valkosuklaan sijasta esim. 2 dl vanhan ajan vaniljakastiketta. Itse laittaisin sen lisäksi vielä 1–2 tl luontaista vaniljasokeria, tuomaan lisää vaniljan makua. Koska moussessa ei ole suklaata jähmettämässä, kannattaa siihen lisätä vielä 1 liivatelehti.

  • tiina sanoo:

    Tarviiko vadelmia siis keittää sokerin kanssa kuten herukat, jos kotimaisia? vai lisätäänkö sokeri vain erikseen ?

    • Liisa sanoo:

      Hei Tiina! Jos käytät kotimaisia vadelmia, niitä ei tarvitse keittää. Soseuta vadelmat silloin sokerin kanssa ja siivilöi vielä kivet pois. Lämmitä soseesta pieni osa, jotta saat liivatteet liuotettua siihen. Jos otat vadelmat pakasteesta (mikä tietenkin on ainoa mahdollisuus kotimaisilla vadelmilla tähän aikaan vuodesta), niiden kannattaa antaa sulaa ensin. Jäinen vedelma tekee moussesta liian kylmän ja liivatteet jähmettyvät jääkylmään mousseen äkisti kököiksi.

  • Maikku sanoo:

    Moikka! Onko tämä vai punaherukka-versio parempi? 🙂

    • Liisa sanoo:

      Moi Maikku! Molemmat ovat aivan ihania, mutta ehkä oma suosikkini on punaherukkainen versio. Punaherukka on vadelmaa kirpeämpi ja luo näin mielestäni vielä hieman herkullisemman kumppanin makean valkosuklaan kanssa.

  • Satu sanoo:

    Hei,
    Ihanan näköinen kakku ja ajattelinkin kokeilla tämän tehdä tytön 1.v synttäreille.
    Sopisiko tähän Mustikka ja pitääkö sitä olla myös tuo 300g.pakkasesta meinasin mustikat Ottaa jos en tuoreita enää muutaman viikon päästä saa.

    • Liisa sanoo:

      Hei Satu! Mustikka sopii kakkuun loistavasti. Käyttäessäni mustikkaa olen vähentänyt valkosuklaakerroksen sokerista puolet, koska mustikka ei ole yhtä kirpeä. Sama 300g on sopiva määrä.

  • kakkuilija sanoo:

    Hei
    Olen innokas juustokakkujen tekijä. ongelmana on aina saada kakun ulkoreunus siistin näköiseksi, kuten esimerkiksi yllä olevassa kuvassa…eli kysymys: kuinka irroitat kakun rengasvuoasta siten, että reuna tulee noin siisti???

    • Liisa sanoo:

      Moi kakkuilija! Siistin reunuksen saamiseen on monta keinoa. Vuoraan itse yleensä vuoan leivinpaperilla. Tämä takaa helpon irroituksen, eikä hieman naarmuuntuneesta vuoastakaan pääse liukenemaan kakkuun mitään. Reunan voi leivinpaperin poiston jälkeen huolitella vielä kuumaan veteen kastetulla palettiveitsellä. Jos et käytä leivinpaperia, voit öljytä ja tomusokeroida kakkurenkaan, jolloin se liukuu pois kakun ympäriltä. Jos öljyäminen on unohtunut, pieni lämmitys esim. kuumalla pyyheliinalla tai puhalluslampulla irrottaa vuoan kauniisti ja oinnasta tulee sileä.

  • Nimetön sanoo:

    Ihanan näköinen kakku! Saisinko ohjeen? En löydä sitä tästä

    • Liisa sanoo:

      Moi! Ohje on sama kuin punaherukka-valkosuklaa kakussa. Linkin ohjeeseen löydät tuosta tekstistä kuvien alta. Eli paina tuosta mustasta tekstistä, jossa lukee ohje sama kuin punaherukka-valkosuklaakakussa.

  • kakkukokeilija sanoo:

    Hei Liisa!
    Oletko keillut suklaasprayata hyydytettyjä kakkuja?

    • Liisa sanoo:

      Moi kakkukikeilija! Olen testannut suklaasprayta hyydykekakkuihin ja ne viimeistelevätkin kakut upeasti. Useat sprayt tarttuvat parhaiten pakastetulle pinnalle, mutta kannattaa seurata purkin ohjeita.

  • Nimetön sanoo:

    haluaisin tehdä tämän kakun juhannukseksi mutta VOIKO tätä kakkua tehdä päivää ennen tarjoilua?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Kakun voi ja ehdottomasti kannattaakin tehdä päivä ennen tarjoilua. Silloin se ehtii hyytyä hyvin ja mautkin tulevat paremmin esille.

  • Virpi sanoo:

    Hei! Kiitos nopeasta vastauksesta ja neuvoista! On kiva kokeilla aina jotain uutta juhliin. Paljon olen leiponut, mutta juustokakkuja vähemmän. Mukavaa opetella!

  • Virpi sanoo:

    Hei! Kakku näyttää aivan ihanalta, ja haluaisin kokeilla sitä tyttäreni yo-juhliin. Minulla on kotimaisia vadelmia pakkasessa, ja tekisin niistä. Nyt vain mietin, punnitsenko ne jäisenä (300g)ja sitten kiehautan sokerin kanssa ja sen jälkeen paseeraan. Olen vähän epävarma vadelmien määrästä. Haluaisin myös tehdä kakut ajoissa pakkaseen. Kestävätkö ne pakastuksen? Pelkään, että nestettä valuu sulaessa…Kiitos hyvästä ohjeesta!

    • Liisa sanoo:

      Hei Virpi! Punnitse vadelmat jäisenä ja sen jälkeen vasta paseeraat. Koska käytät kotimaisia vadelmia, niitä ei välttämättä tarvitse edes kiehauttaa. Annat vain sulaa ja sen jälkeen paseeraat ne. Älä käytä marjoja kuitenkaan jäisenä, sillä ne ne tekevät moussesta liian kylmän ja liivate kovettuu silloin helposti säikeikseksi. Liivatteen sulattamista varten lämmitä pieni määrä paseerattua seosta. Kakun voi kyllä pakastaa, mutta suojaa se tarkkaan, jottei siihen tartu pakastimesta hajuja tai makuja. Sulata kakku jääkaapissa yön yli, niin nestettä ei irtoa. Liian nopea sulatus saattaa irrottaa nestettä kakusta.

  • Nimetön sanoo:

    Hei! Kakku näyttää aivan ihanalta, ja haluaisin kokeilla sitä tyttäreni yo-juhliin.

  • Henna sanoo:

    Jos teen tämän KAKUN 1,5 KERTAISENA nuo täytteet niin kannattaako vadelmia laittaa tuo 300g vai nekin 1,5 kertaisena?

    • Liisa sanoo:

      Moi Henna! Ehdottomasti vadelmien määräkin 1,5-kertaisena, muuten kakun maku laimenee.

  • mmervi sanoo:

    Hei, voiko kerrokset laittaa toisinpäin eli marjakerros alle ja suklaakerros päälle?

    • Liisa sanoo:

      Moi mmervi! Voit toki tehdä toisinkinpäin, mutta anna marjakerroksen hyytyä hetken (noin tunti) ennen kuin kaadat suklaan sen päälle. Marjakerros on hieman ohuempaa ja jos ei se ehdi lainkaan hyytyä, suklaa painuu sen sisään.

  • Elisa sanoo:

    Hei! Laitoitko tähän kakkuun vadelmia sen 300g vai enemmän? Ja muuttuiko täytteen ohje muuten mitenkään?

    • Liisa sanoo:

      Moi Elisa! 300 g vadelmia riittää hyvin, täyte on hieman vähemmän kirpeä, kuin punaherukasta tehty, mutta silti oikein maukas ja vadelmainen. Ohje ei muutu muuten mitenkään, toki jos käytät ulkomaisia pakastevadelmia, niitä pitää aina muistaa keittää vähintään 3 minuuttia listeriavaaran vuoksi.

  • Tuulikki sanoo:

    Hei,

    kuinka monelle punaherukka (tai vadelma) valkosuklaajuustokakku yllä olevan ohjeen mukaan riittää? Tämä valikoitui tyttäreni hääkakuksi : )

    • Liisa sanoo:

      Hei Tuulikki! Voi miten ihana kuulla, että tämä samainen kakku, jota on myös omissa häissäni tarjottu, pääsee taas suuriin juhliin 😀 Yhdestä kakusta riittää noin 15 hlö:lle

  • Suvi sanoo:

    Moi,

    Mulla olisi 26cm vuoka. Osaatko sanoa, kuinka paljon täytettä pitäisi tehdä?

    • Liisa sanoo:

      Moi Suvi! Kerro ohjeen ainekset 1,5, silloin ohje riittää loistavasti 26 cm:n vuokaan. Mousseja saattaa silloin jäädä jopa hieman yli, joten voit korottaa vuokaa vielä hieman tekemällä reunakalvosta tai leivinpaperista korkeamman reunuksen.

  • Hensu sanoo:

    Kaunis kakku! Miten teet nuo pitkulan malliset valkosuklaa koristeet?

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Hensu! Koristeet ovat temperoitua valkosuklaata, jonka kaadoin sulana muoviselle (vain suklaakäytössä olevalle) leikkuulaudalle. Kun suklaa on jähmettynyt, vedän poikittain olevalla veitsellä siitä lastuja.

  • Marge sanoo:

    Herkullisen näköinen ja kaunis kakku! Täällä on ollut paljon puhetta määrien suhteuttamisesta eri kakkuvuokien kokoon, muttei osunut silmään, että kukaan olisi kysynyt vielä 24 cm:n vuoasta… Itse teen paljon juustokakkuja juuri 24 cm:n vuoalla, joten olisikohan siihen tässä tapauksessa parempi yksinkertainen vai 1,5-kertainen annos? Tämä olisi hyvä vaihtoehto tytön 1-v. synttäreille… 🙂

    • Liisa sanoo:

      Hei Marge! Suosittelisin tekemään kakun 1-kertaisena tuohon vuokaan, mutta kuohukerman sijaan käyttäisin vispikermaa. Vispikerma vaahtoutuu kuohkeammaksi kuin kuohu, joten silloin massankin tilavuus on suurempi. 1,5-kertainen annos on kuitenkin jo liian suuri 24 cm:n vuokaan. Toki voit tehdä 1,5-kertaisen annoksen ja kaataa ylimääräisen moussen esimerkiksi laseihin, tähän tyyliin. Tällöin saat kauniita annoksia, jos vaikka kakku sattuisikin loppumaan.

  • Minde sanoo:

    Toimisikohan tää resepti mustikalla? Osaatko sanoa mitään? 🙂

    • Liisa sanoo:

      Moi Minde! Toimii oikein hyvin, silloin tuosta marjakerroksesta tulee todella tumman lila. Olen monesti tehnyt myös kuningatar-versiona, jolloin käytän puolet mustikkaa ja puolet vadelmaa.

  • Vilma sanoo:

    Moi! Miten ton reseptin määriä vois muuntaa kun mulla on tällä hetkellä käytössä vaan sellanen pieni, halkasijaltaan 17cm vuoka? Näyttää ihan sikaihanalta toi kakku ja haluisin päästä testaamaan tollasta puolukoilla!

    • Liisa sanoo:

      Heippa Vilma! Voit muuntaa ohjetta kertomalla kaikki aineet 0,7:llä, silloin reseptin pitäisi olla aika sopiva 17 cm:n vuokaan. Eli suklaan määrä on 200g*0,7= 140g jne.

  • Johanna sanoo:

    Hei, jos teen tämän valkosuklaakakun vadelmista (ulkolaisia ) ja keitän niitä sen 3 minuuttia ja paseeraan siivilän läpi. Käytänkö silloin kakkuun sen mitä siivilän läpi menee vai sen mitä jää siivilään? Oon onneton näissä..

    • Liisa sanoo:

      Hei Johanna! Parempi kysyä kuin katua 😀 Paseeraamisessa on lähes poikkeuksetta tarkoitus saada sileää sosetta aikaiseksi, eli tässä tapauksessa päästään eroon vadelman siemenistä, jotka silkkisessä moussessa tuntuisivat hieman ikäviltä. Käytät siis siivilän läpi tulevan osuuden. Tsemppiä kakun tekoon!

    • Johanna sanoo:

      Paljonko vadelmien paseerauksen jälkeen pitäisi tuota nestettä jäädä jäljelle että liivatteet riittävät? Kiitos ihanasta reseptistä. Teet upeita kakkuja

    • Liisa sanoo:

      Nestettä on mielestäni noin 2½ dl, tarkastan määrän vielä seuraavalla kerralla kun teen kakkua. Nesteen määrä saattaa hieman vaihdella marjojen nestepitoisuuden mukaan, mutta tällä ohjeella kakku pysyy kasassa vaikka määrä hieman muuttuisikin. Ja kiitos myös ihanasta kommentista!

  • Hanna sanoo:

    Hei! Kuinkakohan kauan kakku säilyy jääkaapissa? Uskaltaisinkohan leipoa kakun pari päivää ennen tarjoilupäivää?

    • Liisa sanoo:

      Kakku säilyy hyvin juuri tuon pari päivää, joten voit tehdä sen etukäteen. Muista kuitenkin suojata kakku voimakkailta hajuilta jääkaapissa, ettei se kerää itseensä muita makuja.

  • Sonja sanoo:

    Hei! Oletko koskaan tehnyt kakkua jollain toisella suklaalla kuin valkosuklaalla? Olen itse tykästynyt vadelma-maitosuklaa-lakritsi-comboon ja mietin, toimisiko maitosuklaa tässä vadelman parina…? Ja toimiiko ohje samalla tavalla, jos suklaan vaihtaa?Päälle voisi keksiä jotain lakritsaista

    • Liisa sanoo:

      Moi Sonja! Olen kokeillut kakkua monillakin eri suklailla. Täältä löydät ohjeen, jossa on käytetty tummaa suklaata ja tässä maitosuklaata. Molemmat toimivat ihanasti ja vadelman parina myös tosiaan maitosuklaa ja lakritsi ovat aivan ihania. Tässä kakussa olen tehnyt yhden moussen, jossa nämä kaikki maut tulevat esille. Jos nyt käyttäisin tummempaa suklaata, vähentäisin suklaakerooksesta hieman liivatetta, mutta näinkin se toimii hyvin.

    • Sonja sanoo:

      Kiitos vastauksestasi! Tein kakkuni lopulta “mansikka-suklaamoussekakun” ohjeella käyttäen mansikan tilalla vadelmaa. Koristelin tuoreilla vadelmilla, “maitosuklaalastuilla” ja pienillä lakupaloilla. Kakku onnistui tosi hyvin! Nuo kolme (maitosuklaa, vadelma & laku) ovat pettämätön yhdistelmä! Täytyy kokeilla jossain vaiheessa myös sinun yhden moussen vadelma-suklaakakkuasi! Puhumattakaan kaikista muista ihanuuksista sivuillasi…Kiitos upeasta blogista!

    • Liisa sanoo:

      Hienoa, että kakku onnistui. Tuolla makuyhdistelmällä ei kyllä voi mennä metsään. Ja kiitos erityisen ihanasta palautteestasi, on mahtava kuulla että pidät blogistani <3

  • Minaj sanoo:

    Tosi hyvää kakkua tuli, kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua piirsin sulalla valko- ja tummalla suklaalla kaksi sydäntä kakun päälle, tänään kun on vanhempieni hääpäivä. Pitivät kovasti, kakku on tosin melko täyttävää, josta kannattaa mainita kakkua ottaville, isäni joutui jättämään kakkupalansa kesken. Oman maan vadelmat pakasteesta toimivat hyvin, käytin lähes 400g jäisiä marjoja, ja kakku maistui hyvin vahvasti vadelmalta. Kiitos hyvästä reseptistä, menee varmasti jatkokäyttöön! 🙂

    • Liisa sanoo:

      Hei Minaj! Koristeluideasi kuulostaa todella kauniilta. Mukavaa, että kakusta on pidetty. Se on tosiaan ihan täyttä tavaraa, eikä palan tarvitse olla suuren suuri.

  • Daniella sanoo:

    Heippa! Tämä on aivan ihana kakku, herkulliset maut ja miellyttävä suutuntuma. Haluaisin keventää leipomistaakkaa ja tehdä tämän etukäteen. Oletko testannut, miten kestää pakastusta?

    • Liisa sanoo:

      Moi Daniella! Kakku kestää ihan hyvin pakastamista. Sulaessa rahkasta voi ihan vähän irrota nestettä, mutta se ei vaikuta kakun rakenteeseen. Siirrät kakun vain sulamisen jälkeen uudelle alustalle. Pakastettaessa suojaa kakku hajuilta ja pakasta mahdollisimman nopeasti (esim. pakastin pakastus-toiminnolle).

  • minja sanoo:

    Epähuomiossa laitoin myös vadelmakerrokseen vain kolme liivatelehteä. Toivottavasti hyytyy tarpeeksi huomiseksi.. maku oli ainenkin tosi hyvä!

    • Liisa sanoo:

      Moi Minja! Hyytyminen riippuu paljon massan kuohkeudesta. Jos massa on säilynyt vaahtomaisena, se hyytyy varmasti ihan loistavasti myös kolmella liivatteella. Juokseva massa voi sen sijaa jäädä hieman löysemmäksi. Kyllä tuo jokatapauksessa todennäköisesti kasassa pysyy, sillä alempi valkosuklaakerros tukee pintakerrosta.

  • Heidi sanoo:

    Moikka, ja kiitos ihanasta ohjeesta. Tällä on tullut tehtyä monet kakut eri marjavaihtoehdoilla ja aina on kehuttu.

    Nyt kuittenkin kysymykseni koskee noita supersuloisia raitamarenkeja. Millaisella elintarvikevärillä raidat tulisi tyllaan maalata? Ja onko väliä onko tylla muovia tai metallia? Ensimmäinen kokeiluni näytti hyvältä pari ensimmäistä marenkia ja sitten väri tuntui loppuvan. Käytin pastaväriä minkä olin ostanut ihan marketista ja käytössäni oli muovitylla. Kiitos jo etukäteen vastauksestasi!

    • Liisa sanoo:

      Moi Heidi! Ihanaa, että kakusta on pidetty. Pastaväriä kannattaa tosiaan käyttää, mieluiten sellaista missä on voimakas pigmentti (esim. wilton). Väriä saa maalata reilusti tyllaan, käytän itse pientä vesivärisivellintä (elintarvikekäyttöön tarkoitettua). Ensimmäiset marengit saattavat olla hyvinkin voimakkaita ja viimeisissä väriä on enää ihan vähän. Tuo värivaihtelu tekee kuitenkin marengeista persoonallisia. Suosittelen aina käyttämään metallityllia, niistä tuleva pursotusjälkikin on usein hieman siistimpää, kuin muovityllista, sillä ne “leikkaavat” massaa terävämmin. Muovinen pinta saattaa myös aiheuttaa värin liukumisen pois nopeammin. Tsemppiä jatkokokeiluihin!

  • Jenny sanoo:

    Hei!

    Olen ajatellut tehdä täytekakun johon laittaisin väliin vadelma- ja valkosuklaamousset. Ohjeesi vaikuttaa hyvältä, mutta mietin, että pitäisikö liivatteen määrää tällöin vähentää? En haluaisi, että täytekakku olisi liian jämäkkää. Oletko itse testannut näitä kakun välissä?

    • Liisa sanoo:

      Moi Jenny! Olen käyttänyt näitä myös täytekakun täytteenä, sopivat siihenkin mielestäni oikein hyvin. Silloin voit vähentää molemmista yhden liivatteen. Jos käytät sokerikakkupohjaa, niin kannattaa tuosta valkosuklaamoussesta vähentää myös 1/2 dl sokeria.

  • essi sanoo:

    Heippa! upea kakku, pakko kysyä,että miten saat noin siistit ja tasasaset ”rajat” kerrosten väliin? tahtoo aina tulla röpelöinen…

    • Liisa sanoo:

      Moikka. Kaada täyte keskelle vuokaa ja anna sen työtyä kohti reunoja itsestään. Kopauta vuoka reilusti pöytään, jolloin täytteen pinta tasoittuu aika hyvin. Jos vielä tämän jälkeen näyttää epätasaiselta niin tasoitan pinnan pienellä kulmalastalle. Jos reunoihin tulee sotkua ne kannattaa pyyhkäistä puhtaaksi ennen marjakerroksen lisäämistä.

  • Netta sanoo:

    Moikka 🙂
    Leivoin synttäreillä tätä kakkua ja tuli todella hyvää ja onnistunut. Kaikki kehuivat
    Kiitos ohjeesta 🙂

  • Essi sanoo:

    Moi taas

    Koekakku tehty ja on aivan iiihanaa!!! Kiitos tuhannesti ohjeesta. Ostin epähuomiossa mascarponejuustoa tuorejuuston sijasta mutta hyvin toimii silläkin 😀 Jos jostain syystä haluaisi tehdä kakun ilman erillisiä kerroksia (vaikka ei taatusti tule niin nätti) eli kaikki vaan samaan täytteeseen niin onko jotain vinkkejä työvaiheista? Olis simppelimpi yhdistää nuo täytteet samaksi massaksi vaikka toki niitä työvaiheita on lähes saman verran ja ulkonäöllisesti kakku ei taatusti ole yhtä kaunis (taatusti yhtä hyvän makuinen kuitenkin :D)

    • Liisa sanoo:

      Moi Essi! Ihana kuulla, että tykkäsit tästä. On meilläkin ollut ihan suosikkina, samoin kuin myös kuningatar-versio (200 g vadelmaa ja 100 g mustikkaa). Käytän itsekin toisinaan mascarponea, maku on silloin ihanan pehmeä. Jos täytteet haluaa tehdä sekaisin tekisin alun kuten vadelmaosio tehdään, sitten kaataisin joukkoon sulan valkosuklaan ja lopuksi kääntelisin sekaan vaahdotetun kerman. Sulata siis kaikki liivatteet marjasoseeseen ja jätä valkosuklaatäytteen vesi pois. Tuossa pitää olla vähän varovainen ettei täyte juoksetu, kun nestettä on enemmän.

  • Essi sanoo:

    Moi

    Ohjeessa on 300 g marjoja. Jos käyttää vadelmia ja ne paseeraa niin pitääkö varata enemmän? Vadelmista jää aika iso osa käyttämättä paseerattun kun siemeniä on paljon. Pitääkö siis olla paseerattua marjaa tuo 300 g vai vaan kokonaisuudessaan 300 g? Tosin en ole kokeillut kiehauttaa sokerin kanssa, jos siten saa tehokkaammin kaiken marjan talteen ilman siemeniä. Ihanan näköinen kakku ja menee ehdottomasti kokeiluun 🙂 tytöllä synttärit tulossa ja lempimarja on vadelma ja lempisuklaa valkosuklaa 😀

    • Liisa sanoo:

      Moi Essi! Ihana kuulla, että maut ovat mieleen. Olen käyttänyt myös vadelmaa tuon 300 g. Tosiaan sokerin kanssa kiehauttaminen irrottaa mehun hyvin (ja jos käytät ulkomaisia vadelmia niin nehän on pakko kiehauttaa). Siivilään jäävä määrä on aika samaa luokkaa punaherukan kanssa, kunhan vain paseeraa huolella, eli puristelet sosetta niin kaun siivilän reunoihin, että kaikki muu paitsi siemenet on tullut läpi.

  • mamma sanoo:

    Kaunis kakku!

  • Heidi sanoo:

    Kakku oli todella hyvää! Tein tupareihin ja koristelin ainoastaan tuoreilla vadelmilla ja mustikoilla. Vieraat kehuivat erityisesti samettisen pehmeää koostumusta. Tätä tehdään toistekin! 🙂

    • Liisa sanoo:

      Ihana kuulla Heidi! Ja jos kaipaa vadelmaan vaihtelua, niin muut marjat ja soseutetut hedelmät käyvät myös.

  • Heli sanoo:

    Heippa! Kiitos ihanasta ohjeesta 🙂 Tein kakun tyttäreni synttäreille ja kovasti kehuttiin! Ohje on helposti muuneltavissa ja minä lisäsinkin valkosuklaamousseen lemon curdia ja moussejen väliin kokonaisia vadelmia. Jälkikäteen mietin, että lemon curdia olis voinut sipaista myös keksipohjan päälle.. Pitää testata myös muilla marjoilla 🙂

    • Liisa sanoo:

      Heippa Heli! Ihana kuulla, että kakku on maistunut 😀 Tuo lemon curd kuulostaa aivan ihanalta ja sopii varmasti kakkuun loistavasti. Ja kokonaiset vadelmat ovat moussen joukossa herkullisia, laitan itsekin niitä usein, jos tuoreita vadelmia on saatavilla.

  • Inka sanoo:

    Ihana kakku, täytyypä heti testata. Mitä luulet, kävisikö kakun päälle kiille? Jos, niin olisiko sinulla suositusta? Kiitos jo etukäteen, ja aurinkoista kevättä!

    • Liisa sanoo:

      Heippa! Vadelmakiille sopisi varmasti kakkuun. Voit tehdä sen käyttämällä vaikka Bonnen vadelmasosetta tai keittämällä vadelmia ja paseeramalla ne, kuten moussessa. Laimenna sosetta hieman vedellä ja lisää sokeria maun mukaan. Esim. 1,5dl sosetta, 0,5 dl vettä +sokeria ja 2 liivatelehteä. Se riittää halkaisijaltaan 20cm:n kakkuun.

  • sinikka sanoo:

    Aivan upea kakku taas! Olen tehnyt tätä samaista kakkua tuolla aiemmalla punaherukka ohjeella ja on kyllä ihan superhyvää! Täytyykin kokeilla tätäkin versiota tässä kesänkorvalla tytön “pinkeille synttäreille” Sipoo kuin nenä päähän!

    • Liisa sanoo:

      Voi kiitos Sinikka! Ihana kuulla, että kakku on maistunut. Tämä on väriltään tosiaan niin hempeä, että meilläkin on koristanut tytön vaaleanpunaista synttäripöytää 😀

  • Tiina sanoo:

    Teet ihania kakkuja, tämäkin näyttää ihanalta, mutta kun ei ole vielä tullut vastaan laktoositonta
    valkosuklaata, millä sen pystyy korvaamaan?

    • Liisa sanoo:

      Heippa! Olen itsekin etsiskellyt laktoositonta valkosuklaata, kun laktoosi-intolerantikkoja on lähipiirissä niin paljon. Ainoa, mitä olen tähän mennessä löytänyt on Bonvita -riisimaidosta tehty valkosuklaa, tosin en ole sitä vielä ehtinyt kokeilla.

      Voit hyvin korvata valkosuklaan myös laktoosittomalla maitosuklaalla tai tummalla suklaalla mikä tietysti muuttaa makua aika paljon. Myös suklaan jättäminen kokonaan pois ja vaniljakreemin lisääminen täytteeseen toimii varmaasti hyvin, mutta suklaan täyteläisyys jää kuitenkin puuttumaan.

Samankaltaisia kirjoituksia