Omenapiirakka pellillinen

Omenapiirakka pellillinen

03. 11. 2016
Tämä herkullisen mehevä omenapiirakka syntyy helposti yhdessä kulhossa. Syötävää riittää useammallakin, sillä ohjeesta tulee kokonainen pellillinen.

 

Huomasin pari viikkoa sitten ammottavan aukon blogini sivistyksessä. Leivoin tyttäreni syntymäpäiville reilun annoksen perinteistä omenapiirakkaa ja kaivaessani ohjettani, huomasin kauhukseni sen puuttuvan kokonaan blogista. Ihmettelin suuresti, miten näin on voinut käydä, sillä tätä piirakkaa leivotaan meillä suhteellisen usein. Piirakka valmistuu nopeasti ja leipomisen jälkeen ei tarvitse painia suuren tiskivuoren kanssa, sillä käytössä on vain yksi kulho. Aineksetkin piirakkaan on lähes aina kaapissa, kuohukermankin voi tarvittaessa korvata vaikka maidolla, tosin lopputulos ei silloin ole yhtä täyteläinen.

On siis suuri vääryys, etten aiemmin ole jakanut ohjetta kanssanne. Ehkä se johtuu osittain siitä, että piirakka leivotaan aina juuri silloin, kun kahvihetkeltä on puutuunut jotain tarjottavaa ja piiras onkin kannettu suoraan pöytään. Yleensähän leivonnaiset kulkevat kuvauksen kautta, tämä piiras on tähän asti ollut poikkeus. Tai ei se itseasiassa tälläkään kertaa ehtinyt kuvattavaksi ennen syöntiä, kuva vain on rajattu niin, että kiireisimmät ehti ottaa maistiaispalansa ennen kuvaushetkeä. Ja kiirehän hommassa tuli, että itsekin pääsee syömään ennen kahvin jäähtymistä.

Joka tapauksessa tässä se nyt, mitä täydellisin omenapiirakkaresepti.

Omenapiirakka uunipellille
omenapiirakka uunipellille

Omenapiirakka (pellillinen)

25 annosta / 30 - 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 4 dl sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl öljyä
  • 2 dl kuohukermaa

Pinnalle

  • 5–7 keskikokoista omenaa
  • kanelia
  • sokeria

Ohjeet

Pohja

Laita uuni lämpenemään 200°c:seen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon kananmunat, öljy ja kerma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina esivalmistellulle pellille.

Pinnalle

Kuori ja paloittele omenat. Asettele (tai heittele) palat taikinan päälle. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Paista piirakkaa noin 30-35 minuuttia tai kunnes siihen painettuun testitikkuun ei jää enää raakaa taikinaa.

Ehdottomasti parhaillaan piirakka on leivontaa seuraavana tai jopa sitä seuraavana päivänä, mehevöidyttyään jääkaapissa vielä entisestään. Jos et kuitenkaan malta odottaa, tarjoile uunituore piirakka vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. Itse en koskaan jaksa odottaa jäähtymistä, vaan hotkin ensimmäiset palat lähes niin kuumana, että suu palaa. Seuraavat palat menevät lämpimänä jäätelön kanssa ja onneksi isosta pellillisestä riittää vielä seuraavillekin päiville (ainakin joskus), jolloin piiras ei kaipaa lainkaan lisäkkeitä.

Pohja soveltuu loistavasti myös raparperipiirakan pohjaksi ja samalla reseptillä on leivottu myös mm. persikka-vadelmapiirakkaa, joka olikin täysin vastustamatonta. Hieman muunneltuna kehittelin tästä ohjeesta myös suussa sulavan päärynä-suklaapiirakan.

Tägää instagramissa @liisawesterberg #makeaa

Muita pellille soveltuvia ohjeita löydät täältä:

Kategoriat

Piirakat

Avainsanat

omena syksy

Kommentit(18)

  
  • Mii sanoo:

    Miksi jälleen pois paistoaika.

  • Liisa sanoo:

    Voisikohan kuohukerman korvata maidolla?

  • Nina sanoo:

    Tein tupla annoksella, omenoita pellille ennen taikinaa ja taikinan päälle, sekä kaurahiutaleita. Kuohukermaa ei ollut joten vispillä mentiin. Laskin väärin jauhot, joten kermaa laitoin 2 dl enemmän. Uuniin juuri laitoin, joten lopputulosta odotellessa. Tavoitteena on saada korkeita paloja, jotta ne voisivat olla pienempi kokoisia. Tulee juhliin tarjottavaksi.

    • Toivottavasti piirakasta tuli näilläkin muutoksilla herkullinen ja toivomasi korkea! Kypsyminen muuttuu aika paljon, kun taikinaa on reilumpi kerros, samoin omenat pohjalla voivat hieman hidastaa kypsymistä.

  • Omena sanoo:

    Tämän talletan omaan reseptikirjaani! Yksinkertainen ja toimiva ohje ilman ylimääräisiä kikkailuja – siis kullanarvoinen resepti. 🙂

  • Leivoin sanoo:

    Just joo ja mikähän aste ja taso…poistoon tämmöset turhat.

    • Hei leivoin. Aste lukee tuossa hieman ylempänä reseptissä kohdassa lämmitä uuni 200 c:seen. Taso riippuu paistossa hyvin paljon uunista. Jos uunisi paistaa voimakkaasti päältä, paista piirakka alatasolla, muuten keskitaso on sopiva. Ohje on todella pidetty, ja vaikka joskus minullakin joku osa ohjeesta unohtuisi, toivoisin siitä huolimatta asiallista kommentointia.

  • Kettu sanoo:

    Toimisikohan tämä piirakka myös päärynällä?

  • Nimetön sanoo:

    Kokeilen huomenna. Hyvältä vaikuttaa resepti!

  • Nimetön sanoo:

    Erittäin HYVÄ tuli. Kiitos

  • Tuija sanoo:

    Näyttää herkulliselta.
    Katsoin nuo muutkin ja tulin loppupäätelmään, että isänpäiväkakku
    korvaantuu tänä vuonna piparkakkupaloilla. Miehelläni on diabetes,
    mutta eihän makea silti ole täydellisessä pannassa. Aina joskus on
    pakko herkutella, ei se määrä vaan laatu.

    Nam, nam jo etukäteen joten kiitos Liisa taas ohjeista.

    • Liisa sanoo:

      Hei Tuija! Ihana, että innostut itsekin leipomaan. Piparkakkupalat ovat herkulllisia ja niissä tulee ihanasti joulun maut esille. Tällainen piirakka pellillinen on helppo annostella pienemmiksi paloiksi ja kun leivonnaisten tuoksu täyttää talon, pystyy herkuista nauttimaan muutenkin kuin syömällä niitä suuren määrän. Ja niinhän se juuri menee, että mieluummin pieni pala jotain oikeasti herkullista, kuin suuret määrät ei niin maukkaita leivonnaisia. Se on varmasti jokaiselle hyvä ohje, vaikka sokeriaineenvaihdunta vielä toimisikin hyvin.

Samankaltaisia kirjoituksia