Mustikkamurupiirakka

19. 07. 2015
Ensimmäiset mustikat kerätty ja ahkeroille poimijoille piti tietenkin tehdä palkaksi mustikkamurupiirakkaa.

mustikkapiirakka

Mustikat alkavat ainakin täällä Etelä-Suomessa kypsyä kovaa vauhtia, joten on taas aika kaivaa herkullisimmat piirasreseptit esiin. Mustikkapiirakkaa tulee tehtyä aika moneen pohjaan, mutta tämä taitaa olla suosikki. Peruspullataikinaan tehty  on tietenkin myös hyvä ja tämä piimäpohja on varsin kokeilemisen arvoinen.

Kävimme lasten kanssa jo poimimassa pari litraa mustikoita kun teimme päiväretken isoisovanhempien mökille. Mies ja lapset taisivat kerätä marjat lähinnä suuhunsa, mutta aika kivasti noita silti kertyi ja vähän päätyi jo pakkaseenkin. Tärkein syy keräämiselle oli tietysti saada marjat piirakkaa varten, sillä ahkeroinnin jälkeen leivottu mustikkapiirakka kuuluu ehdottomasti kesän parhaisiin herkkuihin. Nämä piirakat katosivatkin ihan hetkessä.

Mustikkamurupiirakka

  • 150 g voita
  • 2 1/2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 4 dl mustikoita
  • 1 rkl perunajauhoja

murupäällinen

  • 50 g voita
  • 3/4 dl sokeria
  • 3/4 dl vehnäjauhoja
  • 1 1/2 dl kaurahiutaleita

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen ja kääntele voivaahtoon. Levitä taikina kahteen voideltuun piirakka tai irtopohjavuokaan (halk. noin 16 cm, tai yhteen suureen vuokaan esim 20 x 30 cm).

Sekoita mustikat ja perunajauhot yhteen ja levitä taikinan päälle.

Tee muruseos nyppimällä kaikki aineet kylmään voihin. Ripottele mustikoiden päälle. Paista 175 asteessa noin 35- 40 minuuttia tai kunnes piirakkaan painettuun testitikkuun ei jää enää raakaa taikinaa.

 

mustikkapiirakka2mustikkapiirakka3

 

Sain keväällä testiin Ahlstromin leivontavuokia ja säästin näitä ihan tarkoituksella kesää varten. Paperiset piirakkavuuat on  nimittäin kiva ottaa mökille tai piknikille ja heittää tai polttaa käytön jälkeen pois. Vuuat kestävät 220 asteen lämpötilaa ja pysyivät todella hyvin muodossaan paiston aikana. Vuokaa ei tarvinnut voidella ja piirakka irtosi vuuasta todella siististi. Vuokia voi myös pakastaa ja käyttää mikrossa, joten vierasvaraa voi leipoa pakkaseen ja hädän tullessa sulattaa piirakan mikrossa.

Kategoriat

Piirakat

Kommentit(0)

  

Samankaltaisia kirjoituksia