Suolakinuski-brownie

Suolakinuski-brownie

08. 12. 2016
Suklaista brownieta, suolaisen makeaa kinuskia ja rapeaa pretzel pohjaa: tämän täydellisemmäksi brownie ei voi enää muuttua.

Erilaiset browniet kuuluvat ehdottomasti blogini suosituimpiin resepteihin. Etsiskelen ja kehittelen mielelläni ideoita uusiin browniemuunnoksiin ja olinkin aivan suunnattoman onnellinen törmätessäni tähän mahtavalta kuulostavaan yhdistelmään. Pidän kovasti suolaisen ja makean yhdistämisestä ja suolakinuski on ehdottomasti yksi parhaita keksintöjä ikinä, enkä siis tarkoita vain leivonnan saralla.

Yksi suosikkiresepteistäni on tämä suolakinuski-suklaapiiras, joka kaikesta makeudesta ja täyteläisyydestä huolimatta hupeni pelottavan nopeasti. Aiemmista kokeiluista johtuen odotukset tätä brownieta kohtaan olivat siis jo hyvin korkealla, eikä lopputulos todellakaan tuottanut pettymystä.

Rapea ja hieman suolainen pretzelpohja toi brownieen mahtavan lisän. Keskikerroksen suklaisuus sopii loistavasti yhteen maukkaan pohjan ja herkullisen kinuskin kanssa. Ja tuo kinuski, nam. Halutessaan sitä voi maustaa vielä lisäsuolalla, mutta itse ripottelin pinnalle reilummin sormisuolaa.

Ja nyt täytyy vähän hehkuttaa: katsokaa nyt miten täydellisesti tuo kinuski leikkautuu!

Suolakinuski-brownie pretzelpohjalla

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 100 g pretzeleitä
  • 50 g voita
  • 2 rkl fariinisokeria

Brownie

  • 100 g tummaa suklaata
  • 100 g voita
  • 2 munaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl luontaista vaniljasokeria

Suolakinuski

  • 1½ dl vettä
  • 3 dl sokeria
  • 100 g voita
  • 2 dl kuohukermaa
  • sormisuolaa

Ohjeet

Pohja

Vuoraa noin 20 x 30 cm uunivuoka leivinpaperilla. Murskaa pretzelit hienoksi rouheeksi. Sulata voi ja lisää sokerin kanssa pretzel-murskaan. Painele seos vuoan pohjalle ja paista pohjaa 175°c:ssa noin 10 minuuttia.

Brownie

Sulata voi ja suklaa. Vaahdota munat ja sokeri kevyesti. Sekoita joukkoon voi-suklaaseos. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri yhteen ja lisää taikinaan.  Levitä taikina pretzelpohjan päälle. Paista 175-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia, älä paistaa pohjaa liian kypsäksi, jotta browniemainen rakenne säilyy. Anna jäähtyä kunnolla.

Suolakinuski

Mittaa vesi kattilaan. Kaada päälle sokeri. Sekoita niin, että kaikki sokeri on kostunut. Kuumenna seosta keskilämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Älä sekoita, ettei sokeri kiteydy. Nosta lämpö täysille ja keitä sokerilientä kunnes se alkaa muuttumaan meripihkan väriseksi (n.15-20 minuuttia). Älä sekoita tässäkään vaiheessa, vaan anna seoksen kiehua itsekseen. Voit välillä pyyhkiä kattilan reunoja veteen kostutetulla pullasudilla. Tämä estää sokerin kiteytymisen reunoilta.

Sokeriliemen kiehuessa mittaa toiseen kattilaan voi ja kerma, kuumenna kunnes voi on täysin sulanut. Nosta sokeriliemi pois levyltä ja lisää joukkoon kerma-voiseos koko ajan vatkaten. Varo kuohahtavaa seosta. Nosta seos takaisin liedelle ja anna kiehua muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Voit tehdä pisaratestin tiputtamalla pisaran kinuskia kylmään vesilasilliseen. Jos kinuski muodostaa siistin pisaran lasin pohjalle, se on valmista. Anna kinuskin jäähtyä hetken ja kaada se pohjan päälle. Sirottele pinnalle sormisuolaa ja anna jähmettyä kylmässä noin 4 tuntia.

Ja jos brownieen iski himo, niin nämä saattaisivat myös maistua

Cookies 'n' cream -brownie
Slutty brownie
Blondie

Kategoriat

Joulu Piirakat

Avainsanat

brownie kinuski

Kommentit(2)

  
  • Pari kysymystä sanoo:

    Tämä on vanha resepti Mutta jospa onnistais silti saada vastaus. Voiko TEHDÄ ilman pretzeleitä? Ja onko kinuski millaista koostumukselta? Haluaisin semmosta lohkeilevaa/murenevaa kinuskia

    • Liisa sanoo:

      Moi! Toki voi tehdä ilman pretzel-pohjaam, silloin tulee vain ihan perusbrownie kinuskipäällisellä. Tämä kinuski on pehmeää ja leikkaantuu kivasti brownien mukana. Jos tarkoitat lohkeilevalla ihan sellaista rasahtavaa kovaa niin kysessä on ehkä enemmän karamelli, missä ei ole juurikaan kermaa joukossa, jos taas sellaista vähän omarmunkkien päällä olevan tapaista kinuskia, niin se on ehkä helpoin tehdä sulattamalla fudgea kermatilkan kanssa ja levittämällä sitä ohut kerros brownien päälle.

Samankaltaisia kirjoituksia