Karhunvadelma-tuorejuustopiiras

08. 09. 2015
Suurin osa marjoista on jo kerätty talteen kun karhunvatukat vasta aloittelevat kypsymistään. Herkulliset marjat houkuttelevat syömään ja leipomaan.

karhunvatukkapiiras

Karhunvadelmat alkavat vähitellen kypsyä (vihdoinkin). Olen koko kesän ihastellut mahtavasti notkuvaa karhunvadelmaköynnöstä takapihallamme. Suunnitteilla on ollut vaikka mitä leivonnaisia ja vesi kielellä käyn päivittäin tutkimassa riittäisikö marjoista jo leivottavaksi asti. Viime viikkoina marjoja on kypsynyt vain muutamia päivässä ja ne katoavat lasten suuhun pikavauhtia. Yhden kakun väliin sain vähän marjoja ja muutama aamupalajogurtti on syöty marjojen maustamana. Viime keskiviikkona marjoja sai kuitenkin ensimmäisen kerran jo pari kourallista. Se osuikin hyvin, sillä miehen sisko meni juuri silloin naimisiin ja vihkimisen jälkeen syötiin meillä pienet kakkukahvit. Isosti juhlittiinkin sitten vasta lauantaina, mutta varsinainen hääkakku unohtui juhlahumussa kokonaan kuvata. Pienestä rääppiäispalasta löytyy todiste instagramin puolelta.

Karhunvadelmat ovat viimeisiä pihallamme kypsyviä marjoja. Ne ovat todella herkullisia, aivan erimakuisia kuin kaupasta löytyvät jättimäiset marjat. Kypsymistä odottaa joka vuosi innolla, mutta samalla iskee pieni haikeus. Näiden marjojen kypsyminen on nimittäin varma syksyn merkki. Sato on viime vuosina ollut todella hyvä. Tänäkin syksynä marjoja on köynnöksen kokoon nähden valtavasti, mutta harmikseni näyttää, ettei suurin osa marjoista ehdi kypsyä lainkaan. Muutama lämmin päivä siis vielä tarvittaisiin, jotta pääsisin toteuttamaan muutkin suunnitelmat.

Suklaa ja karhunvadelmat ovat loistava yhdistelmä. Vatukkojen herkullisen tumma maku korostuu suklaan kanssa. Myös täyteläinen tuorejuusto sopii hyvin marjojen kanssa. Tuorejuuston voi myös hyvin korvata vielä täyteläisemmällä mascarponella, niin olisin itsekin tehnyt jos mascarponea olisi jääkaapissa ollut. Tuorejuustotäyte oli kuitenkin erittäin positiivinen yllätys ja varmasti teen sillä toistekin. Myös suklaatuorejuusto voisi olla hyvä lisä, jos tahtoo piiraasta vielä tuhdimman. Tämä versio on raikas ja marjat ovat selvästi pääosassa.

karhunvatukkapiiras3karhunvatukkapiiras5

Karhunvadelma-tuorejuustopiiras

Pohja:

  • 1/2 dl kaakaojauhetta
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl sokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 150 g voita
  • 1 kananmuna

Siivilöi kaakao, vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhoon. Lisää kylmä voi kuutioina joukkoon ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon kananmuna ja pyöräytä kevyesti tasaiseksi taikinaksi. Älä kuitenkaan vaivaa, jottei taikinaan muodostu sitkoa. Kääri taikina leivinpaperiin ja laita jääkaappiin tunniksi.

Kauli taikinasta ohut levy jauhotetulla pöydällä. Nosta levy voideltuun piirakkavuokaan (halk. 22-24 cm). Leikkaa ylimääräiset reunat pois. Laita taikinan päälle leivinpaperi ja täytä vuoka esimerkiksi kuivatuilla herneillä tai riisillä. Paista pohjaa 160-asteisessa uunissa noin 35-45 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä hetki, poista herneet ja leivinpaperi ja paista vielä 5-10 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä.

karhunvatukkapiiras4

Täyte:

  • 175 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 3 dl kuohukermaa
  • 1/2- 1 dl tomusokeria
  • 1 vaniljatanko / vaniljaa myllystä / 2 tl luontaista vaniljasokeria
  • tuoreita marjoja

Laita tuorejuusto, kerma ja sokeri kulhoon. Raaputa vaniljatangosta siemenet ja lisää joukkoon. Voit käyttää myös vaniljamyllyä tai -sokeria. Vaahdota täytteen ainekset kuohkeaksi vaahdoksi. Levitä pohjan päälle. Ripottele vielä päälle tuoreita marjoja ja syötäviä kukkia.


karhunvatukkapiiras2karhunvatukkapiiras6

Kategoriat

Piirakat

Kommentit(2)

  

Samankaltaisia kirjoituksia